Pieter De Crem (CD&V) gelooft niet in een Europese islam en is tevreden dat zijn partij zich de laatste tijd forser opstelt wanneer het gaat over migratie en identiteit. Dat zegt de staatssecretaris voor Buitenlandse Handel in een interview met De standaard.

Hendrik Bogaert maakte begin deze week nog duidelijk dat de rechterflank van de CD&V nog leeft toen hij met een tweet het debat over de dubbele nationaliteit aanwakkerde. Vandaag laat staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem van zich horen. Deze CD&V-politicus behoort ook tot de rechterzijde van de christendemocraten en heeft dat nooit onder stoelen of banken gestoken.

In een interview met De Standaard juicht De Crem toe dat zijn partij zich de jongste tijd naar eigen zeggen forser opstelt wanneer het gaat over migratie en identiteit. Hij verwijst meteen naar de tweet van zijn partijgenoot die heel wat stof deed opwaaien.

“De doffe klankkleur die we de voorbije twee jaar ten onrechte in onze communicatie hadden is bijgesteld. Onze boodschap is ten gronde niet veranderd, maar er was een onderbelichting”, verduidelijkt De Crem in het interview.

Geen Europese Islam

“Het lijkt me nog altijd enorm moeilijk om de islam te laten sporen met de Westerse waarden zoals de gelijkheid van mannen en vrouwen, de vrijheid van godsdienst, enzovoort. Ik geloof niet in een Europese islam”, aldus De Crem.

De staatssecretaris ziet de toekomst van de integratie van islam in de Westerse wereld somber in. “Het is aan de moslims om mijn ongelijk te bewijzen. Maar ik ben daar sceptisch over. Ik ben islamkritisch, wat trouwens niet hetzelfde is als islamofoob. Ik zie alleen maar negatieve tekenen. Je ziet de terreuraanslagen, je ziet dat mensen van een ander geloof de lucht worden ingeblazen, dat het salafisme oprukt en dat de derde generatie allochtonen zich moeilijk integreert”, zegt De Crem.

Jongerenvoorzitter niet akkoord

CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi is niet akkoord met de uitspraken van zijn partijgenoot. Volgens de Molenbekenaar zijn er genoeg moslims die het ongelijk van Pieter De Crem dagelijks bewijzen. De jonge christendemocraat stelt zich de vraag of De Crem deze moslims wel wil zien en doet de uitspraken af als verkiezingspraat.