Sommige NGO’s werken wel degelijk samen met mensensmokkelaars op de Middellandse Zee en meerbepaald in Libië. Dat zegt Italiaanse procureur Carmelo Zuccaro aan de Italiaanse krant La Stampa.

“We hebben bewijzen dat er directe contacten bestaan tussen bepaalde ngo’s en mensensmokkelaars in Libië”, zegt de procureur. “We weten nog niet of en hoe we die bewijzen kunnen gebruiken in de rechtbank, maar we zijn nagenoeg zeker van wat we zeggen: telefoongesprekken vanuit Libië met bepaalde ngo’s, lampen die de route naar de boten van de organisaties verlichten en die boten die plots hun transponders afzetten”.

Bewijs samenwerking NGO's en mensensmokkelaars
Bewijs samenwerking NGO’s en mensensmokkelaars (bron: Gefira)

Enige tijd geleden zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) nog dat Artsen Zonder Grenzen moest “wegblijven uit de Middellandse Zee” omdat de hulporganisatie zo mensensmokkel zou stimuleren. Procureur Carmelo Zuccaro maakt echter duidelijk dat het niet gaat om de grote NGO’s zoals Save the Clindren of Artsen Zonder Grenzen. Het gaat om de kleinere organisaties, die evenwel de meerderheid uitmaken van de aanwezige hulporganisaties.

Zuccaro neemt voornamelijk het Maltese MOAS en enkele Duitse NGO’s in het vizier. Reeds in februari beschuldigde het Europese grensagentschap Frontex NGO’s van het samenwerken met mensensmokkelaars. Verscheidene organisaties ontkenden de aantijgingen toen.

 • Doordenker

  NGO’s en hun personeel vormen een ‘Immigration-Industrial Complex’ dat pakken geld verdient aan immigratie, terwijl ze alle rekeningen en problemen doorschuiven naar de belastingbetalers.

 • Kritische Geest

  En in de EU toegekomen geven NGO’s (dezelfden?) aan de vluchtelingen het advies dat ze de overheden moeten vermijden.
  Zijn sommige NGO’s dekmantels voor criminele organisaties?

 • Jean-Claude LURKIN

  Wie zei er ook weer dat honger (en bij uitbreiding armoede) de beste commerce is ?
  Als NGO die moet leven van andermans miserie ga je dan toch niet voor oplossingen zorgen en je eigen handeltje naar de filistijnen helpen . Oplichters van het zuiverste gehalte , ALLEMAAL.