Aanslag Dortmund: islamist opgepakt

0
652

In het onderzoek naar de aanslag op de spelersbus van voetbalploeg Borussia Dortmund heeft de politie twee verdachten geïdentificeerd. Het zou gaan om twee personen met een radicaal-islamitische achtergrond. Een verdachte werd gearresteerd, het onderzoek naar de aanslag gaat verder.

Omstreeks 14u00 deze namiddag verduidelijkte het Duitse gerecht het onderzoek naar de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund van gisteravond. Nadat eerder al werd gespeculeerd over de identiteit van de dader(s). Eerder drong de vraag zich op of de aanslag nu islamistisch dan wel extreemlinks geïnspireerd waren. De politie komt nu met nieuwe feiten over de (mogelijke) dader(s). Eerder werd al bericht over een opeisingsbrief met een duidelijke islamistische signatuur.

Nu blijkt dat op de plaats delict drie gelijke brieven werden gevonden waarin melding wordt gemaakt van de Duitse strijd tegen IS in Syrië en waarin duidelijk verwezen wordt naar “Allah de barmhartige”. Openbaar aanklager Frauke Köhler gaat dan ook uit van een islamitisch geïnspireerde aanslag. Aan de echtheid van de eerdere opeisingsbrief van het extreem-linkse Antifa wordt getwijfeld. Vanuit het persportaal linksunten.indymedia.org klonk het al dat het om een ‘nazifake’ gaat.

Over de aard van de bom is ondertussen ook meer bekend. Het zou gaan om vier bommen, waarvan drie zijn afgegaan. De explosieven, die verstopt waren in een heg, zouden zijn verpakt met stukken metaal. Een van deze stukken heeft zich in een hoofdsteun van een buszetel geboord. Het zou hierbij gaan om een zeer krachtige bom met een explosiekracht van 100 meter. Over de detonatiemethode en herkomst is nog niets bekend.

Terughoudendheid

Ondertussen werden ook reeds twee verdachten uit het radicaal-islamitische milieu geïdentificeerd. Een van beide verdachten werd al voorlopig opgepakt door de politie. De woningen van de verdachten worden nu onderworpen aan een huiszoeking. De zaak wordt door het Duitse gerecht als een terroristische aanslag met ‘islamistische’ achtergrond behandeld. De politie is echter nog terughoudend met definitieve uitspraken. De brieven worden ondertussen ook onderzocht door islamwetenschappers om na te gaan of het al dan niet om een ‘false flag’-actie gaat.

Minister van Binnenlandse Zaken van Nordrhein-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), sprak klare taal omtrent de aanslag. “NRW zal niet buigen voor haat en terreur, vanuit welke richting die ook komt”, klonk het strijdvaardig. Jäger deelde ook mee dat de motieven van de daders nog onduidelijk zijn en het politieonderzoek verdergaat en alle mogelijke sporen volgt.

Aangezien het doel van de aanslag was om zoveel mogelijk media-aandacht te krijgen, oppert Jäger dat  alle evenementen in Nordrhein-Westfalen onderzocht moeten worden. Verder vindt de minister het schrijven ook enigszins vreemd en waarschuwt dat het hier om een poging kan gaan om de ordediensten op het verkeerde been te zetten.