De Baskische afscheidingsgroep ETA heeft plannen aankondigd om de wapens definitief neer te leggen tegen 8 april. Dat stond te lezen in het Franse Le Monde. De Spaanse regering liet weten dat dat het niet wil “speculeren” over de aankondiging.

ETA heeft ons de verantwoordelijkheid gegeven over de ontwapening van het arsenaal van de groep. Op de avond van acht april zal ETA volledig haar wapentuig hebben afgestaan.”, zei Txetx Etcheverry, een milieu-activist bij de campagnegroep Bizi, aan Le Monde. Bizi is tevens actief in de onafhankelijkheidsbeweging van Baskenland: een regio aan de Atlantische oceaan met een eigen taal, gelegen in het noorden van Spanje en het zuiden van Frankrijk.

Woordvoerder van de Spaanse regering , Íñigo Méndez de Vigo, zei vrijdag dat de regering van premier Mariano Rajoy niet zal “speculeren” over de aankondiging van de ETA: “Het standpunt van de regering is zeer duidelijk en zeer scherp, ETA heeft twee dingen te doen: het moet ontwapenen en ontbinden“.

ETA en Batasuna

ETA ontstond eind jaren vijftig, in het midden van de Koude Oorlog en de Spaanse alleenheerschappij van de autoritair-reactionaire Francisco Franco. De groep organiseerde zich aanvankelijk rond Baskische cultuurprincipes, maar evolueerde vrij snel tot een terreurbeweging die met geweld een onafhankelijk en linkssocialistisch Baskenland uit Spanje wou kerven. Sinds haar ontstaan zou ETA 845 mensen doden bij bomaanslagen, sluipmoorden en hinderlagen, onder wie ruim 340 burgers.

Nadat een aantal wapenstilstanden werden besloten begin jaren 2000 werd in 2011 een akkoord bereikt over het beëindigen van de terreurcampagne op de Internationale vredesconferentie van Donostia-San Sebastián. Sindsdien werden heel wat bazen van de groep opgepakt en in de gevangenis gestopt. In november van vorig jaar werd Mikel Irastorza aangehouden in een Zuid-Frans dorp, volgens Spaanse bronnen “de laatste ongestrafte ETA-leider“. Daarvoor werden in 2015 ook nog twee kopstukken aangehouden, waardoor het moeilijk volhouden werd voor de clandestiene organisatie.

De politieke arm van ETA heette Batasuna en werd reeds verboden in 2003. Het hief zichzelf definitief op in 2013. In 1986 haalde het nog vijf zetels in het Spaanse parlement, een record voor de radicaal linkse partij.