Enkele dagen geleden uitte Sarah Braeye vanuit Vietnam op Facebook haar wanhoop over een groep Roma-zigeuners, die intrek hadden genomen in haar huis in Gent en er niet onmiddellijk door een politiemacht uit konden worden gezet. Een golf van verontwaardiging en reacties ging door Vlaanderen. Toen gepolst werd naar de visie van burgemeester Daniël Termont (sp.a), beweerde deze dat het aan de federale regering was om in te grijpen en dat het geen gemeentelijke aangelegenheid betrof.

Termont opperde dat zijn politie niet kon ingrijpen zonder een bevel van de vrederechter, dat lang op zich kan laten wachten. Zonder maatregelen van de federale regering stond hij naar eigen zeggen machteloos en hij ijverde ervoor dat de federale wetgeving in het parlement veranderd moest worden. Juristen bevestigen die versie. Echter blijkt nu dat Termont en zijn partij al tijdens de Gentse gemeenteraad van 24 maart 2015 tegen het voorstel stemden om de federale regering te vragen om het kader te scheppen om krakers efficiënter aan te kunnen pakken.

Het decreet tegen de kraakproblematiek in Gent kwam van gemeenteraadslid Isabelle De Clercq (N-VA). Ondanks haar argumentering dat kraken hoe langer hoe meer een probleem werd in de stad en dat het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid moest nemen, stemde de volledige meerderheid (bestaande uit sp.a, Groen en Open Vld) tegen haar motie. Zo kwam het er tot nu toe niet van de federale regering te verzoeken de regionale besturen meer bevoegdheden te verschaffen en kraken strafbaar te maken.

Ondertussen wijzigde Braeye haar standpunt al over de situatie toen bleek dat burgers het heft in eigen handen wilden nemen om de Roma uit haar huis te zetten. Ze verzocht nu om politiebescherming voor de krakers. Braeye was eerder actief bij het Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden van de Katholieke Universiteit Leuven en toonde zich op Facebook eerder al fan van de PVDA. Volgens ‘tegenstanders’ zou ze de problematiek gebruiken om haar linkse ideeëngoed te verkondigen.

N-VA liet in samenwerking met Open Vld al weten minister van Justitie Koen Geens opgeroepen te hebben om samen tot een oplossing te komen.

 • André

  Hoe kunnen we de wet verkrachten? Een gemeubeld, onderhouden huis, tijdelijk …niet bewoond. De deur openbreken en tot woning van …”daklozen” omtoveren? Wat is een notariële akte eigenlijk waard? Waarom betalen wij taksen op al die documenten?

 • Jeroen De Smet

  Het zou journalistiek correct zijn dat de auteur ook de reactie van burgemeester Termont op die motie in zijn artikel zou opnemen. Ondertussen blijkt ook dat de krakers het huis van iemand die zich oneigenlijk voordoet als eigenaar, huren.

  • Kritische Geest

   Et alors?

   Dit zijn de truuken van de foor. Betalen de krakers de fake verhuurder contant? En u gelooft dat ze ook echt contant betalen aan een echte fysieke persoon? Yeah! Right! Er zijn handleidingen waarin je uitgelegd wordt dat je moet voorwenden te huren. Dat maakt een en ander een pak complexer, wat in het voordeel is van de duur van je illegale woonst. En als die verhuurder wordt opgeroepen voor de rechter dan blijkt ie … miraculeus onvindbaar. Een advocaat, pro deo uiteraard, lost het wel voor je op.

   Ge moet ne ouwen aap geen smoelen leren trekken.

   De reactie van Termont is genoegzaam bekend: rond te pot draaien. Hij weet heel goed dat een motie of resolutie enkel een oproep is tot actie. Voor het overige heeft dat ding geen enkel nut. En zelfs die oproep tot actie heeft hij weggestemd. Termont is ongeloofwaardig en maakt zich belachelijk.

   Ge moet ook hier nen ouwen aap geen smoelen leren trekken.

 • Erik Claessens

  Termont schuift de verantwoordelijkheid door naar de overheid. Alsof hij dat zelf niet is….

 • Jan Hammerbacher

  Kraken is een vorm van diefstal, punt. Maar in Gent voeren ze al langer dan vandaag op dat vlak een gedoogbeleid.

 • eddy

  Is toch een koekje van eigen deeg die die eigenaars krijgen ? Zowel zij als haar man behoren tot extreem links. En putten daarenboven nog een riant inkomen uit de staatskas om diezelfde staat te ondermijnen met “hun werk” betreffende migranten. Die kraak, wel besteed zou ik zeggen.

  • Jan Hammerbacher

   Eigendom is diefstal. Tot je aan hún eigendom raakt natuurlijk.

 • Jean-Claude LURKIN

  Termont , is dat geen sos ? dan weten we het wel . Sossen keuren alles goed wat normaal verboden zou moeten zijn , kwestie van hun eigen bendeleden te beschermen .