Gisterenavond werd in het westen van Aleppo op de grens met Idlib een luchtbombardement uitgevoerd op het stadje Al-Jinah. Bij het bombardement werd ook een moskee geraakt waar op dat moment volgens lokale bronnen zo’n 300 mensen aanwezig waren, met minstens 50 doden tot gevolg. De VS bevestigt dat het een aanval op Al Qaida uitvoerde in de buurt, maar zegt dat het zal onderzoeken of er burgerslachtoffers zijn gemaakt in de aanval.

De militaire leiding van de VS bevestigde ondertussen dat het gisterenavond bombardementen heeft uitgevoerd in de regio, maar wil niet zeggen of het betrokken was bij het bombardement op de moskee. Kolonel John Thomas, woordvoerder van US CENTCOM (‘Central Command’) zei: “We hebben geen moskee geviseerd, maar het gebouw dat we wel viseerden – waar de [Al Qaida-]meeting doorging, is ongeveer vijftien meter van een moskee die er nog steeds staat. We gaan de beweringen inzake burgerdoden door de aanval onderzoeken.

Officiële cijfers spreken over meer dan 50 doden. Verschillende activisten maken echter gewag van meer dan 70 fatale slachtoffers. Deze zelfde bronnen zeggen dat er op het moment van de aanval veel families in de moskee aanwezig waren voor gebed. Ahrar-Al Sham, een van de meest prominente rebellengroeperingen, spreekt van een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid. Velen zijn nog vermist en liggen waarschijnlijk nog onder het puin. Op sociale media zijn video’s van op de grond te zien die tonen dat van de moskee weinig nog overblijft.

Aanvankelijk was er nog veel verwarring over wie de bombardementen had uitgevoerd. Mensen ter plaatse vonden ondertussen restanten van Amerikaanse ‘hellfire missiles’ terug, hoogstwaarschijnlijk afgevuurd vanaf een ‘reaper drone‘. Er zijn dus indicaties in de richting van de VS, maar met zekerheid kan dit niet bevestigd worden.

Indien het aantal slachtoffers zoals verwacht nog oploopt en de aanval van Amerikaanse makelij was, zal de aanval bij de acties horen met het meeste ‘collateral damage’ sinds het begin van luchtoptredens van de VS in Syrië, zowel tegen Al Qaida in Idlib als tegen IS.

Gisterenavond was er ook een incident tussen Syrië en Israël waarbij Syrisch luchtafweer Israëlische jets probeerde te raken. De jets waren posities van de Hezbollah aan het bestoken. Het Syrische regime spreekt van twee geraakte jets terwijl Israël zegt dat de jets veilig zijn geland dankzij het ‘raketschild’.