Buitenlandse ministers en staatshoofden mogen alleen nog met de toestemming van de Belgische regering bij ons politieke campagne komen voeren als het van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover afhangt. Dat schrijven de Persgroep-kranten.

Als antwoord op de zware rellen tussen Turkse Nederlanders en ordediensten in Rotterdam kondigde Peter De Roover een wetsvoorstel aan. Dit is nu volledig uitgewerkt.

“Het moet stoppen dat buitenlandse politieke vedetten hier voor commotie komen zorgen en standpunten verkondigen die een inbreuk zijn op de mensenrechten,” verduidelijkt De Roover. De N-VA-Kamerfractieleider wil het daarom wettelijk verplicht maken dat buitenlandse staatshoofden en regeringsleden toestemming vragen aan de Belgische regering alvorens ze politieke campagnes opzetten in ons land.

In België is nu alleen de mogelijkheid voorhanden om dit soort campagnes te verbieden wanneer de openbare orde of veiligheid in het gedrang wordt geacht door een burgemeester. Voor de rest ontbreekt in België een wettelijk kader. Indien nodig kan België zich evenwel op het internationaal recht beroepen om ministers van Buitenlandse Zaken en staatshoofden de toegang tot het grondgebied te weigeren. De Roover wil met een Belgische wet deze regels verduidelijken.

Geen meerderheidssteun

CD&V en Open VLD lieten bij de aankondiging reeds weten geen voorstander te zijn van een algemeen verbod op bijeenkomsten waar Turkse gezagsdragers komen spreken. Ook nu het wetsvoorstel klaar is uit Open Vld-kopstuk Annemie Turtelboom kritiek. Volgens haar zal dergelijke wet leiden tot willekeur.

Er is momenteel spanning in heel wat Europese landen die een Turkse gemeenschap huizen. Volgende maand wordt een belangrijk referendum gehouden in Turkije over een nieuwe grondwet die meer macht zal geven aan Erdogan. De Turkse regering zet alles op alles om zo veel mogelijk stemmen te halen, niet in het minst bij de Turkse diaspora in Europa. Maar de meetings die gepland zijn in Europa zorgen voor onrust.