Duits Justitieminister Heiko Maas (SPD) kondigde vandaag aan strenger te zullen optreden op haatcommentaren op sociale media. Beledigingen, haatboodschappen of het oproepen tot geweld zullen voortaan door Facebook verwijderd worden. De boetes kunnen oplopen tot 50 miljoen euro.

De aanval is geopend op haatcommentaren op sociale media in Duitsland. Een regelmatige screening, automatische verwijdering door Facebook en Twitter gekoppeld aan astronomische boetes moeten vermeende haatdragende boodschappen op het internet voortaan tegengaan. Dit wetsontwerp stelde Justitieminister Heiko Maas (SPD) vandaag voor aan pers en publiek.

Onder ‘haat’ vallen volgens het voorstel beledigingen, laster, het oproepen tot haat en geweld en bedreigingen. Zij het wel naar de mening van degene die de uiting bij Facebook, Twitter of Google meldt. Wie zich schuldig maakt aan deze misdrijven op internetplatformen kan gigantische boetes verwachten. Een veroordeling voor dergelijke daden kan een burger tot 5 miljoen euro kosten. Bedrijven die niet of onvoldoende ingaan tegen ‘haat’ kunnen boetes tot 50 miljoen euro krijgen.

Kinderbescherming

De maatregel kent een lange voorgeschiedenis. Reeds vorig jaar zetten de Duitse christendemocraten van de Union (de samenwerking tussen CDU en CSU) druk op Justitieminister Maas om iets te doen aan de opflakkering van haatdragende commentaren in het zog van Merkels “wir schaffen das”. Eind 2016 draaide coalitiepartner CDU/CSU nog de duimschroeven aan nadat volgens de partij een grondige studie van het probleem en oplossingen uitbleven. De aanvraag ging uit van de Duitse kinderbescherming die nieuwe initiatieven vroeg om kinderen op het internet te beschermen.

Na een screening van de Jugendschutz.net in januari en februari van dit jaar op Facebook, Twitter en YouTube, vielen enkele zaken op. De overheid constateerde dat slechts 39% van de verwijderingsaanvragen omwille van strafbare feiten ook opgevolgd werd door Facebook, waarvan slechts 33% in de eerste 24 uur. Dit cijfer lag bij Youtube op 90%. Minister Maas bekritiseerde de werkwijze van de bedrijven en meende dat ze de bezorgdheid van de gebruikers niet ernstig genoeg namen. Net zoals op straat, mag ook online geen vrijplaats ontstaan voor haatdragende taal, vorderde Maas, wat leidde tot het verregaand wetsvoorstel.

De houding van Jugendschutz.net is opvallend. Twee brochures van de instelling focussen voornamelijk op “islamisme en rechtsextreme haat” op het internet. De vraag is nu vooral hoe haat geïnterpreteerd zal worden door de Duitse gerechtshoven en of justitie wel degelijk zo streng zal optreden. Eind februari kondigde de Bondsregering al aan om ook ‘fake news op sociale media voortaan strenger aan te pakken.

  • rogier

    elke dictatuur begint met het beknotten van de vrije meningsuiting

  • Doordenker

    De prioriteit ligt duidelijk niet bij het aanpakken van haatdaden zelf, maar wel bij het aanpakken van de berichten en de niet politiek-correcte opinies (zogenaamde ‘haatpraat’) erover…