Wilders onder dreiging: campagnegoud?

0
768

Amper zes dagen oud was hij: de politieke straatcampagne van Geert Wilders. In Spijkenisse vond de aftrap plaats, volgens de PVV-voorzitter Wilders een “thuisbasis van de PVV-kiezer”. Welgeteld 45 minuten heeft Wilders zich buiten vertoond, enkele flyers uitgedeeld en een summiere speech gegeven waarin de reeds bekende slogan “Nederland weer van ons” ook weerklonk. Maar na amper een week werd de campagne op straat op stop gezet wegens veiligheidsredenen.

De reden van de opschorting van de campagne is het volgende: Een beveiliger, Faris K., zou belangrijke informatie gelekt hebben. De man, werkzaam bij Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), zat niet in het directe beveiligingsteam van de politicus, maar was belast met het preventief scannen van de locaties waar Wilders naar toe zou gaan. Deze gevoelige informatie zou hij hebben gelekt aan een Marokkaans-Nederlandse criminele organisatie. Deze organisatie zou zich bezig houden met heling en het witwassen van geld.

Faris K. is sinds maandag op non-actief gesteld op verdenking van schending van het ambtsgeheim. Hij is ondervraagd, maar mag sinds donderdagmiddag zijn proces in vrijheid afwachten. Het Openbaar Ministerie (OM) had gevraagd om twee weken langer hechtenis en beraadt zich over hoger beroep.

Volgens het Algemeen Dagblad werd de beveiliger in 2007 al verdacht van het lekken van gevoelige informatie in een moordzaak, en was hij in 2008 onder verdenking gesteld van een verkrachting in Breda. Volgens dezelfde krant is ook zijn broer niet van het zuiverste water: net als Faris was ook Mo K. politieagent en hij zou in 2007 op non-actief zijn gesteld wegens het tegen betaling verstrekken van kentekengegevens.

Dienst Bewaken en Beveiligen

De ontdekking van de praktijken was een serendipiteit. Er werd immers reeds onderzoek verricht naar de desbetreffende misdaadgroep en tijdens dat onderzoek werd ontdekt dat de groepering beschikte over de kritieke geheime informatie. Uit nader onderzoek bleek dat deze informatie afkomstig was van een agent van de DBB.

In november vorig jaar kwam de organisatie al in opspraak na een rapport van onderzoeksbureau Cocon, waaruit bleek dat er intern wantrouwen, miscommunicatie en conflict bestond. Dit zou met name te wijten zijn aan een kloof tussen de oude en nieuwe garde, en ‘blauw’ (politie) en ‘groen’ (het leger) waaruit de dienst sinds enige jaren bestaat. De DBB heeft een explosieve groei doorgemaakt na de dood van Pim Fortuyn, die werd neergekogeld door een extreemlinkse activist in 2002. De dienst staat in voor het beveiligen van politici, maar ook van het Nederlandse koningshuis. Grote fouten werden tijdens het onderzoek niet gevonden, maar het toenmalig hoofd van de dienst stapte op.

Verontwaardiging

Terug naar Wilders. Na het lekken van de informatie zei Wilders geschokt te zijn. Hij richtte zich rechtstreeks aan minister-president Mark Rutte (VVD).

Rutte heeft de PVV-leider woensdag opgezocht, maar de partijen wilden niets loslaten over het gesprek. Wel geeft Rutte aan dat hij erg geschrokken is en de zaak zeer serieus neemt, maar dat de veiligheid van de politicus niet in het geding is geweest. Na het gesprek geeft Wilders op gematigde toon aan dat “het een serieuze zaak [is] en serieus wordt opgepakt door het kabinet“. Toch besloot Wilders de campagne op te schorten. Hij ontkende ook dat zijn veiligheid niet in het geding zou geweest zijn.

NOS kwam ook opnieuw met nieuws naar voren dat ook in 2015 al twee beveiligers rond de schil van Wilders op non-actief zijn gesteld. Minister Stef Blok (VVD) van Veiligheid en Justitie zegt ook pas “recentelijk” op de hoogte te zijn van dit gegeven. De beveiligers zijn op non-actief gesteld vanwege het plegen van financiële malversaties. Blok benadrukt dat ook toen Wilders’ veiligheid niets te wensen overliet.

Reacties

Op sociale media laait de discussie over de zin en onzin van het voorval op. Voorstanders van Wilders noemen Nederland “erger dan een bananenrepubliek” en geven aan dat “angst voor de Mocro-mafia legitiem [is]” en “zijn overtuigd van de verrotting in overheidsdiensten“. Tegenstanders van de PVV-leider vragen zich af of het opschorten van de campagne niet de zoveelste publiciteitsstunt is van Wilders, ook in het licht van zijn eerdere tweets met valse foto’s, waarbij het incident handig gebruikt wordt in de aanloop naar de verkiezingen. De critici denken dat het voorval Wilders wel goed uitkomt, omdat “hij toch geen antwoorden, laat staan oplossingen heeft“. Over dat laatste is ook televisiemaker en komiek Arjan Lubach het alleszins eens. Wordt ongetwijfeld vervolgd.