Versnick (Open Vld) verdient meer dan menig profvoetballer

0
1866

Uit de bekendmaking van de vergoedingen van haar mandatarissen door Open Vld-Gent gisterenavond blijkt dat eerdere communicatie niet correct was, zo schrijven De Standaard en Belga. Mandatenkoning Geert Versnick (Open Vld) verdient meer dan de bedragen die eerder werden meegedeeld: bijna 90.000 euro netto per jaar.

Tijdens een interview met Radio 1 sprak Geert Versnick vorige week over een maandelijks nettobedrag van 5.850 euro. Hij zei daarbij dat “een beetje voetballer daar niet voor uit zijn zetel [komt]“. Nadien corrigeerde Versnick dit bedrag naar 6.500 euro in De Tijd op zaterdag. Gisterenavond maakte Open Vld een lijst bekend waarin de inkomsten uit de verkozen mandaten en de daaruit afgeleide mandaten in nettobedragen per jaar en na partijafdracht worden weergegeven, berekend op basis van de fiscale fiches uit 2015. De lijst spreekt de bedragen die Versnick zelf vooropstelde tegen.

Voor Versnick staan voor 88.945,27 euro netto aan inkomsten voor het jaar 2015 genoteerd uit zijn functies als gemeenteraadslid en Oost-Vlaams gedeputeerde en uit nog veertien bijkomende mandaten bij onder meer Eandis, Elia en TMVW. Wanneer we dit bedrag delen door 13,65 (12 maanden, vakantiegeld en eindejaarspremie) krijgen we 6.516 euro. Wanneer we dezelfde rekenwijze als partijgenoot Christophe Peeters gebruiken, die zijn nettowedde simpelweg deelt door twaalf, komen we voor Versnick uit op 7.412 euro per maand.

Bovendien is de uitspraak van Versnick, als ware politici te vergelijken met voetballers, betwijfelbaar. Als er wordt uitgegaan van een belastingvoet van 33%, dat gangbaar is voor voetballers uit de eerste klasse, wil dat zeggen dat Versnick meer verdient dan voetballers uit de eerste klasseploegen van Westerlo, Moeskroen, Cercle Brugge, Lierse, Oostende en ongeveer evenveel als de spelers van Charleroi. De vraag is ook nog maar of provinciebestuur de eerste klasse is van de Belgische politiek, zoals Versnick in zijn apologetische metafoor op Radio 1 leek te laten uit schijnen.

Onvolledigheden

Hier komt nog bij dat Versnick geen rekening houdt met een netto onkostenvergoeding van 2.000 euro per maand waarvan hij geniet als gedeputeerde. Ook niet alle extra bestuursmandaten worden opgelijst. Versnick bezette in 2015 nog zeker drie private mandaten bij onder andere Optima Group, nv LIG en projectontwikkelaar Land Invest. Hierover was reeds vorig jaar controverse. Temidden van het debacle nam Versnick toen ontslag als bestuurder bij Optima en Land Invest Group uit Antwerpen. Versnick zei dat er geen sprake was van belangenvermenging, maar dat zijn destijdse opstapbeslissing werd ingegeven om perceptieproblemen te tackelen.

Maar omdat deze mandaten geen “afgeleiden zijn uit zijn politiek mandaat“, staan ze niet in de recente lijst die Open Vld bekend maakte en is er niet geweten welke vergoeding de liberaal ervoor kreeg.

Tot slot kunnen er ook vragen gesteld worden bij de omrekening die gebeurde van bruto naar netto. Versnick kreeg bijvoorbeeld 51.182 euro vergoeding bij Elia via onderneming Flemco. De netto-opbrengst die hier tegenover stond, toont in het overzicht van Open Vld slechts een bedrag van 22.762 euro.

Partijvoorzitter John Crombez (sp.a) kondigde al verschillende maatregelen aan omtrent cumuls en geld- en machtsconcentratie bij haar mandatarissen. Bij de voorstellen onder meer een verdienplafond van €6.600.