Vers staatssecretaris Demir (N-VA) viseert meteen Unia

3
2326

Zuhal Demir (N-VA) werd nog maar net benoemd als staatssecretaris voor Gelijke Kansen en vandaag neemt ze in Het Nieuwsblad al meteen Unia in het vizier. Unia is het voormalige CGKR (Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding) en valt onder de bevoegdheid van de kersverse staatssecretaris. Demir werd aangeduid door de N-VA ter vervanging van Elke Sleurs (N-VA) die dan weer op haar beurt Siegfried Bracke (N-VA) in Gent als lijsttrekker vervangt na het debacle rond Telenet. 

Vijfentwintig jaar geleden werd Unia opgericht om gelijke kansen te bevorderen en racisme te bestrijden. “Ik vraag me af of Unia nog wel doet waarvoor het is opgericht“, zegt Demir in Het Nieuwsblad. “Mensen begrijpen niet waarom Unia bijvoorbeeld zo obsessief met de zwartepietendiscussie bezig is terwijl de echte problemen blijven liggen.

Unia heeft op zijn minst een perceptieprobleem. De burgers hebben het gevoel dat het te moraliserend is. Bovendien maakt Unia zich belachelijk, onder meer met het voorstel om vacatures enkel voor vrouwen open te stellen“, aldus Demir. De nieuwe staatssecretaris wil haar bevoegdheid gebruiken om met de verschillende regeringen rond de tafel te zitten en in te grijpen. Het eerdere voorstel van Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans om de regels rond participatieorganisaties door te lichten kan op de steun rekenen van Demir.

Unia reageert

Volgens directrice van Unia Els Keytsman heeft Demir veel werk voor de boeg. “De nieuwe staatssecretaris spreekt heel krachtige taal. Ik verwacht dat haar beleid minstens even krachtig is, want dat is ook echt nodig“, reageert Keytsman. Nooit eerder klopten zoveel mensen aan bij Unia om discriminatie te melden, waarbij Keytsman verwijst naar de cijfers over 2016 die Unia deze week presenteerde. De directrice besluit dat alle betrokken partijen zo vlug mogelijk rond de tafel moeten zitten.

Begin dit jaar kwam Unia nog intens in beeld toen het publieke actie ondernam tegen racistische reacties op sociale media omtrent de aanslag in Istanboel. Toen zei Unia nog dat nooit zoveel” uitingen van haat op sociale media zijn geplaatst als vorig jaar. De aanleiding van de noodkreet waren de haatboodschappen op Facebook over de dood van een Belgische Turk, Kerim Akyil. Akyil stierf bij de aanslag op een nachtclub in Istanboel op nieuwjaarsnacht. Ook waren er toen heel wat haatdragende moslimfundamentalistische haatreacties op het net te vinden. Unia beloofde toen ook deze haatreacties te zullen gaan onderzoeken.

 • Anka Coppens

  Ik weet niet of Zuhal Demir het al begrepen heeft (heeft Sleurs het eigenlijk ooit begrepen?) maar de ‘armoedebestrijding’ waarvoor zij nu bevoegd wordt, is in de praktijk onvervalste armoedecreatie. Men geeft ‘gratis’ geld en gratis voedsel aan wie niet wil of niet kan werken, hetgeen op zijn beurt veel immigranten uit de derde wereld aantrekt, wat dan weer aanleiding geeft tot nieuwe zgn. ‘armoedebestrijding’. Vicieuze cirkel. Er gaan nutteloze subsidies naar nutteloze organisaties: het gratisprincipe van Steve Stevaert gaat er hand in hand met de opengrenzenpolitiek van de EU en van de federale regering. Allemaal richting financieel en civilisationeel failliet, ingevolge de import van cultureel niet-assimileerbare vreemdelingen. Religieuze intolerantie, dreigende etnische conflicten en veralgemeende verpaupering ingevolge als ‘armoedebestrijding’ vermomde armoedecreatie…

  • Jan V

   Inderdaad. De oude ideologie wordt gebruikt om mensen te ontslaan van hun persoonlijke verantwoordelijkheid. Het ontkennen van deze eigen verantwoordelijkheid maakt mensen afhankelijk van instituties en houdt de armoede in stand. Aan de onderkant van de samenleving heeft dit geleid tot een slachtoffercultuur, die verhindert dat mensen hun lot in eigen handen nemen, met alle kwalijke gevolgen vandien.

 • Paul De Block

  Dat minderheden beschermd worden is geen probleem, maar dat minderheden niet worden aangesproken op tekortkomingen die de meerderheid wel worden verweten, is pas polariseren. Daarin hebben Homans en Demir 100% gelijk.