Na de hetze vorig jaar rond Zwarte Piet, onder meer aangestuurd vanuit het Minderhedenforum van Wouter Van Bellingen, wil minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) de regels die participatieorganisaties zoals het Minderhedenforum omvatten, aanscherpen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de uitgebrachte standpunten beter gedragen worden door de respectievelijke doelgroepen. Dit blijkt uit het antwoord van Homans op Vlaams-Belang-voorzitter Tom Van Grieken in het Vlaams Parlement.

Afgelopen najaar zei Homans in De Standaard dat “het Minderhedenforum geen subsidies [krijgt] om deze Zwarte Piet-onzin uit te kramen“. Deze uitspraak kwam er nadat het Minderhedenforum weigerde het Pietenpact te ondertekenen. Dat pact wil “een Sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen“. In de praktijk komt dit er op neer dat zogenaamde ‘roetpieten’ de traditionele Zwarte Piet (met zwartbruine schmink) gaan vervangen. Maar dit ging niet ver genoeg voor het Minderhedenforum, dat ook bijvoorbeeld de pagekledij van de gekleurde volksfiguren willen aanpakken.

Volgens Homans reflecteerde dit niet de positie van de achterban van het forum. “Ik heb genoeg contacten met de allochtone gemeenschap om te weten dat het protest tegen zwarte piet niet breed gedragen wordt” zei de minister toen nog. Ook benadrukte ze dat “ook de Roetpiet een te grote toegeving [is]

Bijsturen

Homans zei nu in een antwoord op Van Grieken dat er na de incidenten van afgelopen november intussen een informeel gesprek is geweest met Van Bellingen en dat ze alvast de regelgeving wil aanpassen. “Als minister bevoegd voor integratie vind ik het belangrijk
dat een participatieorganisatie standpunten inneemt die gedragen worden door de doelgroep die ze vertegenwoordigt. Het huidige regelgevend kader biedt hiervoor onvoldoende garanties.“, zo citeert Het Laatste Nieuws Homans. Van Bellingen wenst voorlopig niet de reageren op de plannen en zegt te willen wachten tot wanneer er een formeel gesprek is geweest met de minister.

Van Belling trekt binnenkort weg bij het Minderhedenforum en zal het Integratiepact gaan leiden. Wie wil solliciteren voor de positie van directeur bij het Minderhedenforum kan hier terecht.