De rechtse partijvoorzitter Geert Wilders (PVV) heeft heel wat kritiek op zijn nek gehaald door een bewerkte foto te tweeten van zijn politieke tegenstander Alexander Pechtold (D66). De Nederlandse islamcriticus heeft met zijn tweets het Nederlandse nieuws weten te domineren afgelopen dagen.

Het is niet de eerste keer dat Wilders de aandacht haalt met een bewerkte foto op Twitter. Ook was er enkele dagen geleden nog een tweet rond anti-islamitische reclame voor de Rotterdamse trams. De advertentie werd geweigerd, maar Wilders kon op heel wat aandacht rekenen met een advertentiecampagne die niet doorging. Zelfs de grote Amerikaanse rechtse nieuwswebsite Breitbart ging er mee aan de haal.

Verontwaardigde Pechtold

Maar de tweet die het meest kritiek verkreeg was de persoonlijke aanval op Pechthold. Nadat Alexander Pechtold, partijleider en fractievoorzitter van de links-liberale D66, had voorgesteld om de Republiek Amsterdam uit te roepen indien Wilders in maart als winnaar uit de politieke bus zou komen, reageerde Wilders met een foto op Twitter waarbij Pechtold te zien is als demonstrant tussen islamfundamentalisten. Een getrukeerde foto, zo blijkt.

De echte foto werd genomen in 2009 te London, waar werd geprotesteerd tegen Wilders’ anti-islamfilm Fitna, zonder Pechtold:

Pechtold op zijn beurt liet het er niet mee zitten en reageerde fel: “Creatief knip- en plakwerk van @geertwilderspvv. Helaas waren de neo-nazi’s bij zijn manifestatie niet gefotoshopt!

Pechtold verklaart in een interview met De Volkskrant te twijfelen over het doen van een aangifte en laat zijn hoop doorschemeren dat ofwel het Openbaar Ministerie ofwel Wilders zelf iets onderneemt. Pechtold is van mening dat de foto zijn geloofwaardigheid ondermijnt, en noemt de actie gevaarlijk.

Een succes voor de PVV?

Geen medium negeerde de nep-foto, geen politieke tegenstander (of voorstander) liet het links liggen. Succes verzekerd voor Wilders? Hij weet het misschien nog zelf het best samen te vatten in een nieuwe tweet waarin hij pocht met de gewonnen media-aandacht met de hashtag ‘#ilovetwitter’. Daarbij laat hij uitschijnen dat hij de valse foto met opzet tweette en er zich van bewust was dat het ging om een trucage. Uit het woordgebruik van de oorspronkelijke tweet is dit alvast niet duidelijk.

Wilders vermaakt zich en reageert op de vraag of hij dit ook zou doen indien hij premier zou zijn met de reactie: “Wen er maar aan”. Wilders spiegelt zich duidelijk aan Donald Trump die hij “een verademing” noemde.

De PVV is een sterk merk. Waarom? De PVV is Wilders. Hij hoeft niet op straat te komen, handjes te schudden, zijn politieke punten uit de doeken te doen: waar Wilders is, zijn de media. Nummer twee op de PVV-lijst, Fleur Agema, reageerde enige weken terug op de vraag of de PVV nog campagne op straat ging voeren met: “Dat is voor ons moeilijk. De overheid betaalt alleen de beveiliging van Geert”. Het partijprogramma van de PVV bestaat uit een A4, met belangrijkste speerpunten verzet tegen migratie en de Europese Unie. Aan debatten doet Wilders vaak niet mee, zelfs niet aan het grote NOS-radiodebat. Martin Bosma, eveneens PVV-Kamerlid zei hierover: “De echte reden is dat de hele verkiezingscampagne over Geert Wilders gaat, dus waarom moet hij bij al die debatten aanwezig zijn? Het gaat toch wel over ons.” Toch heeft Wilders inmiddels toegezegd mee te zullen doen aan het NOS-televisiedebat (een dag voor de verkiezingen), het RTL-lijsttrekkersdebat en een interview in het zondagse ochtendprogramma Wakker Nederland.

Onbetrouwbare media/politici?

Het hele incident doet vragen rijzen over de betrouwbaarheid van politici: Moeten politici steeds de waarheid verkondigen? Wilders zelf staat bekend als een verkondiger van de onbetrouwbaarheid van de (traditionele) media. Hoe het ook zij, Wilders trekt zich weinig aan van de kritiek en doet er zelf een schepje bovenop door Pechtold nog meer te plagen op Twitter. Dinsdag 7 februari tweette Wilders nog een bewerkte foto met de D66-voorman als vrouw.