Een 42-jarige man uit Denemarken wordt vervolgd omdat hij de islamitische godsdienst lasterlijk heeft bejegend: hij verbrandde een Koran en plaatste er een video en evenement over op Facebook. Dat staat te lezen op de site van de Deense Openbare Aanklager.

Indien het tot een veroordeling komt zou het de eerste keer sinds 1946 geleden zijn dat het in het Noord-Europese land komt tot een straf voor het misdrijf. Godslastering staat ingeschreven in de Deense strafwet. De laatste keer dat iemand werd vervolgd zonder gevolg voor godslastering in Denemarken dateert van 1971. Twee radiomakers werden toen vrijgesproken nadat eerder een bepaald lied bij sommige religieuze belangengroepen niet in de smaak viel. De maximumstraf die kan worden uitgesproken voor het misdrijf is vier maanden gevangenisstraf.

De verdachte wordt vervolgd voor een video die hij in december 2015 plaatse in een islamkritische Facebookgroep ‘JA TIL FRIHED – NEJ TIL ISLAM‘ (“Ja aan vrijheid, nee tegen islam“). De groep is nog steeds actief. Ook het filmpje waarvan sprake blijkt nog steeds online te staan.

Het nieuwsfeit werd opgepikt tot in de VS, onder meer door de gerenommeerde The New York Times en het populaire Breitbart, tot groot jolijt van de leden in de Facebookgroep.

In 2006 was Denemarken de focus van de (islamitische) wereld toen de krant Jyllands-Posten cartoons plaatste met de islamitische profeet Mohammed. In de cartoons was Mohammed onder andere te zien met een bom als tulband. Nadat het bestaan van de cartoons werd ontdekt in het Midden-Oosten en andere delen van de islamitische wereld volgden wekenlange anti-Deense protesten. Verschillende Scandinavische (niet uitsluitend Deense) ambassades werden toen aangevallen en afgebrand.

 • Anka Coppens

  De laatste keer dat iemand werd vervolgd zonder gevolg voor godslastering in Denemarken dateert van 1971? Heel onwaarschijnlijk dat de volgende vervolging zo lang op zich zal laten wachten. Binnen 41 jaar staat wellicht al lang de doodstraf op dergelijke feiten in de landen die nu nog ‘West-Europa’ vormen…

 • rogier

  hoe kan men iemand vervolgen wegens godslastering, voor een god die niet bestaat. als een advocaat het bestaan kan bewijzen ga ik dadelijk akkoord

  • Doordenker

   Inderdaad. Diegenen die van mening zijn dat hun geloof belasterd wordt, moeten voor de Rechtbank kunnen bewijzen dat hetgeen waarin ze geloven reëel is en geen ingebeelde massa hallucinatie. “An extraordinary claim requires extraordinary proof” – Carl Sagan.