Crimineel? Geen probleem om op Indische kieslijst te staan

0
365

Vandaag 4 februari zijn het deelstaatverkiezingen in het Zuid-West Indische Goa en het Noord-westelijke Punjab. Ze zijn de eerste in een reeks van verkiezingen op het subcontinent. De grootste democratie ter wereld blijft echter kampen met problematisch politiek personeel. Voor de verkiezingen in Punjab staan de lijsten ook deze keer niet bepaald gevuld met de ‘fine fleure’ van de maatschappij. Meer dan 100 kandidaten hebben ernstige strafklachten tegen zich lopen.

De verkiezingen in Punjab kunnen alweer rekenen op een set kandidaten van twijfelachtig allooi. De erg mannelijke lijsten (93 procent) blinken sowieso al niet uit in studieresultaten: zo komt het hoogste diploma van twee derden onder hen niet verder dan het middelbaar onderwijs, dat in India van matige kwaliteit is. Een kleine 4 procent is zelfs analfabeet. Ernstiger is dat er opnieuw tal van figuren met strafonderzoeken tegen zich op de lijsten prijken. Van de meer dan honderd politici die daaronder vallen, zijn dat er maar liefst 78 met aanklachten voor moord of verkrachting.

Nationaal probleem

Het probleem van criminele kandidaten en verkozenen is jammer genoeg niet alleen een fenomeen op lokaal vlak. De Lok Sabha – het nationale parlement – heeft dezelfde problematiek. Helemaal geen nieuwe trend, maar wel één die zich blijft uitbreiden. Waren er in 2004 nog 24 procent parlementsleden met strafklachten tegen zich, dan was dit in 2009 opgelopen tot 30 procent. In de laatste verkiezingen in 2014 piekte dit tot 34%.

Hoewel het probleem over de partijgrenzen heen gaat, scoren partijen als het rechtse Shiv Sena hoger. Zij hebben tegen 80 procent van hun parlementsleden onderzoeken lopen. Persoonlijke topper is voormalig de socialist Kameshwar Baitha van het centrum-linkse AITC (All India Trinamool Congress). Hij heeft drieënvijftig strafklachten tegen zich lopen, waaronder verschillende voor moord en poging tot moord.