Exit bij Breitbart: Alt Right-prins Milo Yiannopoulos valt van troon

0
982

De polemische rechtse opiniemaker en redacteur bij Breitbart kwam gisteren zwaar onder vuur toen oude videobeelden naar boven werden gehaald. In de beelden verdedigde Yiannopoulos zijn pedofiele jeugdervaringen (op een podcast van Joe Rogan). Na een reeks van verontwaardigde uitlatingen in conservatieve kringen is Yiannopoulos opgestapt bij Breitbart.

Rogan vroeg hem plagerig in de podcast waarom hij als katholiek homoseksualiteit niet uit de weg ging (‘pray the gay away’), maar Yiannopoulos reageerde door de relatie met een priester in zijn school te verdedigen.

De oude uitzending werd naar boven gehaald op een conservatieve Twitterpagina die er niet mee akkoord ging dat Yiannopoulos mocht spreken op de Conservative Political Action Conference (CPAC), een jaarlijkse conferentie waar enkele dagen lang conservatieve sprekers en organisaties samen komen om de conservatieve beweging te sterken en herbronnen. Bekende namen uit het ganse land nemen deel aan deze conservatieve hoogmis. Onder meer president Donald Trump zal komen spreken, samen met vice-president Mike Pence, Reince Preibus en Steve Bannon. Andere ‘rechtse sterren’ die de revue zullen passeren zijn Ted Cruz, Scott Walker, sherrif Clarke, John Bolton, Sean Hannity, Carly Fiorina, Dana Loesch, Nigel Farage, Wayne LaPierre

Rijzende ster

De jonge Brit Yiannopoulos was al even bezig naam te maken in Amerika en daarbuiten. Dit onder meer door zijn uitgesproken rechtse standpunten inzake immigratie, feminisme en islam. Controverse achtervolgde en achtervolgt de jongeling, niet in het minst door zijn opvallende profiel van katholieke, homoseksuele man met een Joodse moeder en meerdere zwarte bedpartners (waarover hij frequent pocht). Sociologisch hoort hij volgens voorstanders van de zogenaamde ‘identity politics‘ bij een zwakke groep die hoort beschermd te worden en daar ging Yiannopoulos helemaal niet mee akkoord. Zijn agressieve en provocerende stijl om dit te uiten, werd dan ook niet gesmaakt door (extreem)links, met als laatste exploot de hevige rellen aan de universiteit van Berkeley.

Yiannopoulos kon zich door de onverdraagzaamheid van sommige van zijn politieke tegenstanders opwerpen als verdediger van het vrije woord en het leverde hem ook een plaatsje op in de show van de bekende Amerikaanse komiek en linksliberaal Bill Maher, die hem vergeleek met de overleden en beroemde atheïst Christopher Hitchens.

Al snel zou hij tijdens de lange verkiezingscampagne van Trump en de prolifiratie van de ‘Alt Right’ (anti-egalitair rechts, radicaler dan traditioneel, christelijk rechts in de VS) gekroond worden tot boegbeeld van de rechtse ‘counter culture’-beweging die de Alt Right is, hoewel hij zich nooit volledig heeft geïdentificeerd met de Alt Right.

Vallende baksteen

CPAC wou de positieve evolutie die ze ervaren door de kiesoverwinning van Trump niet laten overschaduwen en had echter minder geduld met het ‘enfant terrible’ en weigerde hem dan ook op hun organisatie. Ook de uitgever van zijn geplande boek, genaamd ‘Dangerous’, stopte per direct de samenwerking met Yiannopoulos. Nochtans scheerde het werk al hoge toppen in de voorverkoop op Amazon, maar daar is het niet meer terug te vinden.

Apologetische persmededeling en ontslag

Yiannopoulos reageerde in een persmededeling. Daarin verklaart hij slachtoffer van kindermisbruik te zijn geweest in zijn jeugd, maar zichzelf niet ziet als slachtoffer. De controversemaker zegt dat hij een positieve invulling heeft gegeven aan de ervaringen, al hebben ze zijn bestaan getekend. En nog: Hoewel hij er een eigen stijl heeft uitgehaald, kan hij begrijpen dat andere slachtoffers van kindermisbruik daar aanstoot aan nemen, dat hij er mensen mee gekwetst heeft en zelfs pedofilie lijkt te verdedigen. Daar wil hij ook afstand van nemen. Hij wijst er onder meer op dat hij drie pedofielen heeft ontmaskerd in zijn journalistieke carrière.

Hoewel hij zegt dat hij de leeftijd om in te stemmen met seks niet wil verlagen, wijst hij er op dat in Europa die leeftijd vaak lager ligt dan in de VS. Daarna gaat hij verder op het beeld in dat oudere homoseksuele mannen jongere homoseksuele mannen kunnen begeleiden en helpen met de problemen die ze ervaren in hun leven. Maar dat heeft volgens volgens een apologetische Yiannopoulos niks te maken met pedofilie.

Hij verdedigde verder nog de merite van Breitbart en wil hun organisatie ook niet meer bezwaren door zijn aanwezigheid: hij stapt op. Ook zijn boek zal hij bij een andere uitgever uitbrengen en tien procent schenken van de opbrengst aan een organisatie die slachtoffers van kindermisbruik helpt.

Tot slot vindt de polemist dat omdat de video al meer dan een jaar te zien is op het internet, het nu gebruikt wordt in een heksenjacht om hem te beschadigen, niet om slachtoffers van pedofilie te vrijwaren. Breitbart reageerde officieel op het vertrek: “Milo’s gedurfde stem heeft een hoognodig debat uitgelokt over belangrijke culturele onderwerpen en hierbij werden universiteiten, de LGBTQ-gemeenschap, de pers en de tech-industrie uitgedaagd. Milo bracht ons deze morgen op de hoogte om op te stappen en we aanvaarden zijn ontslag.”

Het incident doet ook denken aan de bekentenis van Lena Dunham, deze linkse opiniemaker bekende zelf in een biografie seksueel te hebben “geëxperimenteerd” met haar veel jongere zus. Dit tot ongenoegen van de velen. Recent werkte ze nog mee aan de campagne van presidentskandidate Hillary Clinton (DEM).