Ford houdt jobs in VS: Trump haalt slag thuis

0
1635

Ford kondigt vandaag aan dat ze de plannen om een nieuwe autofabriek te beginnen in Mexico laten varen. In de plaats daarvan zal Ford investeren in de fabriek in Amerikaanse deelstaat Michigan. Op die manier komen er 700 jobs bij in de VS.

Bedrijfsvriendelijk klimaat

Ford CEO Mark Fields laat weten dat dit een teken van vertrouwen is in het bedrijfsvriendelijk klimaat die president-elect Donald Trump aan het creëren is. Hij benadrukte wel dat hij geen speciale deal heeft gemaakt met Trump.

De investering heeft een waarde van 700 miljoen dollar en komt in de plaats van een nieuwe fabriek in Mexico ter waarde van 1,68 miljard dollar. In de fabriek van Flat Rock, Michigan zullen er elektrische en zelfrijdende wagens geproduceerd worden. Men verwacht dat deze binnen 15 jaar de verkoop van klassieke wagens zullen ingehaald hebben. Het bedrijf zegt tegen 2020 voor 4,5 miljard te investeren in elektrische wagens.

De nieuw geproduceerde wagens zullen onder meer een volledig elektrische kleine SUV worden met een bereik van 482 km en een hybride versie van de populaire F-150 pickup.

Campagnethema

Tijdens de campagne kreeg Ford er nog stevig van langs door Trump omdat ze jobs naar Mexico zouden verhuizen. Hij dreigde met tarieven tot 35% voor wagens die goedkoop in Mexico gemaakt worden en dan in Amerika verkocht.

Het is alweer een opsteker voor Trump in een ‘rust belt state’ die tegen de verwachtingen van velen in naar Trump ging tijdens de presidentsverkiezingen in november.