Gisteren gaf Donald Trump, president-elect van de Verenigde Staten, een belangrijke persconferentie. Hierin legden hijzelf en een jurist uit zijn team uit hoe Trump om zal gaan met het mogelijke belangenconflict tussen zijn nieuwe rol als president en zijn positie als bedrijfsleider.

In detail werd onder meer uitgelegd hoe Trump opstapt als verantwoordelijke, hoe zijn twee zonen hem opvolgen en welke controlestappen ingelast worden bij situaties waar de schijn op belangenverstrengeling opgewekt kan worden. Dit was lange tijd een punt van kritiek tegen Trump. Hoe kan hij, met zijn vele belangen in bedrijven, tegelijk president zijn en bedrijfsleider?

Belangenconflicten

De wetgeving inzake belangenconflicten is echter niet op hem als president van toepassing. Hijzelf en zijn juriste, Sheri Dillon, legden uit dat Trump toch volkomen afstand zal nemen van elke vorm van beheer en controle. Zo willen ze het Amerikaanse publiek de zekerheid geven dat er wordt gehandeld in hun beste belang, en niet in de eigen zakelijke belangen.

In grote lijnen betekent dit het volgende:

  • Alle bedrijven en belangen van Trump, gezamenlijk The Trump Organisation, zullen via een trust door zijn zonen geleid worden, zonder inmenging en kennis van Donald Trump, die volledig geïsoleerd wordt van elk beheer;
  • Zijn dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner zouden zich ook uit de bedrijfsvoering van de Trump-organisatie houden, waarbij Jared zijn belangen erin zou verkopen aan andere familieleden;
  • Als bijkomende controle zou een lid van de ethische commissie aangesteld worden om toezicht te houden op de bedrijfsactiviteiten;
  • Het bedrijf zou geen overeenkomsten of zaken aangaan met buitenlandse belanghebbenden;
  • Binnenlandse zaken zouden toegelaten worden, maar onder strikte supervisie van de commissaris, zonder Donald Trump daarvan op de hoogte te brengen en zonder zijn inmenging.
  • Donald Trump zal vrijwillig alle winst van de buitenlandse betalingen die naar zijn hotels gaan, doorsluizen naar de Amerikaanse schatkist.

In het vragengedeelte kwamen een groot deel van de andere strijdpunten uit de verkiezingscampagne naar voor. Trump herhaalde zijn stelling dat hij Obamacare gaat afschaffen en vervangen. In de Amerikaanse senaat is net actie ondernomen om Obama Care af te schaffen (en vervolgens te vervangen). Verder herhaalde hij dat hij van plan is zo snel mogelijk te beginnen met de bouw van de grensmuur, en zijn voornemen Mexico de rekening te presenteren. Mexicaans president Enrique Peña Nieto herhaalde gisterenavond nogmaals dat Mexico niet voor de muur zou betalen.

Trump ondervraagd door de pers

Een groot deel van de vragen en tijd was besteed aan Rusland en de vermeende inmenging in de verkiezingen. Trump verklaarde dat hij van mening was dat Rusland de servers van de Democratic Party gehackt had. Hij wees er echter ook op dat andere landen eveneens andere elektronische gegevens gehackt en gestolen hadden. Daarboven verklaarde hij ook dat hij in zijn eerste 90 dagen zou vragen naar een verslag over de hacking. Op de vraag hoe hij tegen Poetin aan kijkt, antwoordde Trump dat hij van oordeel is dat indien Poetin inderdaad een hoge dunk heeft van hemzelf, dit een voordeel zou zijn en geen nadeel. De relatie tussen de VS en Rusland is vandaag immers erg slecht. De goede persoonlijke relatie met Poetin kan volgens hem de basis vormen voor een echte verbetering. Hij haalde meteen ook uit naar Hillary Clinton en haar ‘reset-knop’: een poging tot verzoening met Rusland van toenmalig Buitenlandminister Hillary Clinton in 2009.

Een persconferentie als geen ander

Er was ook een moment met vuurwerk toen de Witte Huis-correspondent van CNN, Jim Acosta, probeerde zijn vraag onder aandacht van Trump te brengen. Trump negeerde dit echter, en vertelde Acosta dat zijn organisatie ‘fake news’ brengt. Dit had te maken met het valse rapport dat CNN bracht over Trumps betrokkenheid in schandalige daden. Later beantwoordde hij echter wel een vraag van een andere CNN-reporter, Jeremy Diamond.

Een ander interessant punt was het antwoord van Trump i.v.m. de inlichtingendiensten en de kritiek die Trump erop heeft geuit. Trump klaagde de vele lekken vanuit de inlichtingendiensten aan. Lekken over geheime en beschermde vergaderingen en verslagen. Telkens hij een vergadering heeft, staat het onmiddellijk daarna in de kranten. Hij legde dan uit dat hij zelf een ‘sting-operatie‘ uitvoerde, en een vergadering hield met inlichtingenmensen. Hij bracht, zo vertelde hij, niemand van zijn eigen team daarvan op de hoogte. Na de vergadering kwam dat echter opnieuw in de pers terecht. Zo wist Trump dat het lek binnen de inlichtingendiensten zat. Hij wees erop dat dit illegaal was.

Tot slot eindigde Trump met een grap. “Mijn twee zonen zullen de trust leiden en ik hoop dat aan het einde van acht jaar ik terug kan komen en zeggen: ‘Oh, jullie deden schitterend werk.’ Anders, indien ze het slecht gedaan hebben, zeg ik: ‘You’re fired.'”