Rusland wil de gastheer zijn voor gesprekken tussen de twee belangrijkste politieke organisaties van de Palestijnen, Hamas en Fateh. 

Volgens het Russische persbureau TASS zullen de gesprekken plaatsvinden in Moskou op 15 januari. Die bedoeling is om de breuk tussen het gematigde Fatah en de radicalere Hamas te dichten. Deze breuk sleept ondertussen al bijna een decennium aan en maakt het voor het Palestijnse kamp in het conflict met Israël bijzonder moeilijk om als eenheid naar voren te komen.

Rusland heeft goede relaties met Israël maar tracht tegelijkertijd ook goede banden te smeden met Palestijnse organisaties. Dat Moskou weigert Hamas op haar lijst van terreurorganisaties te zetten wordt door velen gezien als een springplank voor de groepering richting internationale diplomatie.

De vredesgesprekken kunnen gezien worden als een nieuwe stap ondernomen door Rusland om haar invloed uit te breiden in het Midden-Oosten. In dezelfde periode zullen ook vredesgesprekken plaatsvinden in Parijs.