De Tweede Kamer in Nederland heeft met een Kamermeerderheid voor een strengere controle van de asielzoekersstroom gekozen. In december bleek na een onderzoek dat de huidige procedure niet “terrorismedicht” is.

De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft geconcludeerd dat de identificatie en registratie van asielzoekers op zich goed verloopt. Wel merkt ze op dat op het moment dat een medewerker van een van de instanties de asielzoeker voor zich niet vertrouwt, er te weinig tijd of middelen zijn om deze persoon verder te onderzoeken. Problemen als gewiste foto’s of vervalste paspoorten kunnen zodoende uit tijdsdruk en gebrek aan apparatuur niet verder onderzocht worden. Datzelfde geldt voor telefoons en andere gegevensdragers. Medewerkers kunnen ook niet altijd alles ‘duiden’ of voldoende nagaan, bijvoorbeeld wanneer de identiteitsdragers Arabische teksten bevatten.

Er kan een aanvraag voor een vervolgonderzoek ingediend worden, maar de regels hiervoor zijn niet altijd eenduidig. Verantwoordelijk minister Ard Van der Steur (VVD) leek zich toentertijd weinig zorgen te maken. Hij benadrukte dat de controle in eerste instantie misschien niet volledig is, maar later in het onderzoek wel. Dit leidde tot een storm van kritiek van de partijen. Vragen waren er vooral rond de aanslag in Berlijn: de dader was een Tunesiër die al meermaals uitgezet was, maar kon toch onbelemmerd vrij reizen door Europa.

Controle

De partijen willen zo snel mogelijk verbetering van de controle. Suggesties zijn onder andere het betrekken van AIVD (Nederlandse veiligheidsdienst), meer mankracht en een scherpere internationale controle en samenwerking. De PVV van Geert Wilders trekt het iets verder: zij willen asielzoekerscentra van de rest van de wereld afsluiten. Ook in België bestaan er al langere tijd vragen over de werking van de inspecties. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld), schreef vorig jaar maart al een opiniestuk op Knack.be, waarin zij vergelijkbare aanbevelingen doet. Deze namiddag, 17 januari, wordt in Nederland verder gedebatteerd over de toekomst van de screening van asielzoekers.

 

 • Doordenker

  De meeste Kamerleden doen dit nu met de verkiezingen in aantocht, wellicht omdat deze linkse hypocrieten de hete adem van Geert Wilders in hun politieke nek voelen.
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2017/01/Zwitsers-controleren-wel-80-migranten-zonder-paspoort

 • Anka Coppens

  In december bleek na een onderzoek dat de huidige procedure niet “terrorismedicht” is? Heeft men in de Nederlandse Tweede Kamer gewacht tot vlak voor de verkiezingen om deze conclusie te bereiken? Had men in november 2015 in Parijs en in maart 2016 in Brussel niet al kunnen vaststellen dat een groot aantal van de aanslagplegers enkel via de Merkelroute tot in Europa waren geraakt? Met dergelijke bestuurders zijn de West-Europese landen en de westerse beschaving op middellange termijn ten dode opgeschreven. Gelukkig zien we, een beetje zoals tijdens WOII, dat in de VS en in GB men bereid is zich te verzetten tegen invasies en islamisering. En ook Rusland, Oost-Europa en binnenkort Frankrijk kijken met groeiende ongerustheid naar Merkel en haar West-Europese collaborateurs. Is het dan toch nog niet te laat?

 • Sholem Asch

  Het is niets anders, dan een geplande invasie van de islam, hun 5e colonne is al lang hier!