Dader schietpartij Florida nam pistool mee in bagage

0
614

Laat op de avond op donderdag 5 januari vertrok Esteban Santiago, Irak-veteraan uit de Peurto Rico en Alaska National Guard, vanuit Anchorage, Alaska naar Fort Lauderdale, Florida. Toen hij daar iets na de middag op vrijdag toekwam, haalde hij zijn bagage op. In de toiletten haalde hij een 9mm pistool uit zijn bagage en laadde het.

Wat volgde is de eerste massaschietpartij van 2017 op Amerikaanse bodem. Santiago begon in het wilde weg rond te schieten. Na 5 doden en 8 gewonden was zijn munitie op, en gaf hij zich over aan de politie. Hij was afkomstig uit New Jersey, met Puerto-Ricaanse wortels.

Achtergrond

Dat zijn de feiten zoals ze nu gekend zijn. Als men begint te graven in de achtergrond van deze 26-jarige veteraan, komt een beeld van trauma naar voor. In 2010 diende hij voor een jaar in Irak als Combat Engineer, met het 130th Engineer Battalion, vertelt majoor Paul Dahlen, woordvoerder van de Puerto Rico National Guard.

Onmiddellijk na identificatie van de schutter, begon de FBI zijn familie in New Jersey te ondervragen. Later spraken enkele familieleden met de pers. Santiago’s tante, Maria Ruiz Rivera, liet weten dat hij “zijn verstand verloren had in Irak”. Maria’s echtgenoot Hernan Rivera vertelde niet te weten waarom Santiago dit gedaan zou hebben. “Geen idee. Het enige dat ik je kan vertellen was dat wanneer hij terugkwam uit Irak, hij zich niet helemaal goed voelde.”

Verdere berichten verhalen over degradatie en ontslag uit de National Guard omwille van o.a. ongeoorloofde afwezigheden. Aan het thuisfront zijn er verhalen over huishoudelijk geweld, labiel gedrag en psychologische zorg. In november vorig jaar ging Santiago bijvoorbeeld naar het FBI-kantoor in Anchorage. Daar gaf hij aan dat hij gedwongen werd te vechten voor ISIS. Stemmen in zijn hoofd droegen hem op video’s van ISIS te bekijken en er lid van te worden. Eén van de vrijgegeven foto’s toont Santiago met een keffijeh en omhoogwijzend wijsvinger, een gebaar dat kadert in de islamtische sjahada en vaak gebruikt door IS-strijders.