Na eerdere positieve berichtgevingen voor Trump zoals met Carrier en Ford laten nu ook autobouwers Toyota en Fiat Chrysler weten plannen te hebben om te investeren in Amerika.

Opvallend, want enkele dagen geleden stond Toyota nog in de belangstelling omdat ze van plan waren om uit te breiden in Mexico, wat hen een waarschuwing opleverde van Trump: “bouw fabrieken in Amerika, of betaal invoertaksen.”

Nu antwoordt het bedrijf dus met ander nieuws: Tijdens een persconferentie op het autosalon van Detroit beloofde de autoproducent 10 miljard dollar te zullen investeren in de VS.

Al gepland

CEO Jim Lentz benadrukte dat de plannen gemaakt werden lang voordat president-elect Donald Trump dreigde met sancties. Toyota maakte de mededeling tijdens de Noord-Amerikaanse Internationale Auto Show in Detroit bij het bekendmaken van het nieuwe Camry-model, dat gebouwd wordt in Kentucky.

De nieuwe Mexicaanse Toyotafabriek in Baja, Mexico zal de productie overnemen van de Corolla-passagierswagens die nu nog in Canada geproduceerd worden. De fabriek in de Canadese deelstaat Ontario zal op haar beurt vanaf 2019 middenklassewagens maken. Toyota antwoordde vorige donderdag wel dat de plannen om in Mexico te investeren geen enkele job noch het productievolume in de VS bedreigden.

Toyota zei dat het met meer dan 21 miljard dollar directe investeringen, tien fabrieken, 1.500 verkoopspunten en 136.000 jobs “ernaar uitkijkt om samen te werken met de nieuwe administratie om de belangen te dienen van de klanten en de industrie”. Jim Lentz wees er ook op dat handelstarieven de verkoopsprijzen zouden opdrijven. Dit zou het bedrijf, maar ook de consumenten en werknemers zou raken. Ook onderdelen dreigen extra belast aan de grens te worden en dat zou leiden tot dezelfde problemen volgens de CEO.

Hoewel Toyota ontkent haar beleid aan te passen, is het duidelijk dat het dat in elk geval wel geeft om haar PR-communicatie inzake het thema. Het bedrijf lijkt rekening te houden met het ‘America first‘-idee dat nu in zwang is.

2.000 jobs extra bij Fiat Chrysler

Een bedrijf dat gelijkaardige berichten uitstuurt is Fiat Chrysler. Ook zij kondigen nu aan de productie terug te halen naar de VS en zo 2.000 banen te scheppen. Ook dit past in een eerder geplande strategie. CEO Sergio Marchionne vroeg gisteren wel naar duidelijkheid over de handelspositie van Trump en merkte op dat hogere tarieven er voor zouden zorgen dat er fabrieken in Mexico gesloten zouden worden en productie zou moeten terugkeren naar de VS.

De VS zijn de tweede grootste automarkt in de wereld, na China. Mexico zorgt voor een vijfde van de productie in Noord-Amerika en heeft meer dan 24 miljard dollar investeringen in de auto-industrie gekend sinds 2010 volgens het Center for Automotive Research. 

Donald Trump is alvast blij met de bekendmakingen.