Sinds de asielcrisis in de zomer van 2014 op volle snelheid kwam, ontvingen de Europese landen enkele miljoenen vluchtelingen. Volgens sommige stemmen in het publieke debat gaat deze intense vorm van migratie gekoppeld met een veiligheidsrisico. Het gros van de aanslagen van de voorbije jaren in Europa, werd gepleegd door daders met een radicale, salafistische motivatie. Het salafisme is een fundamentalistische stroming in de soennitische islam.

We brachten een overzicht van de meest recente aanslagen:

24 mei 2014 – Brussel, België

Een man opent het vuur aan de ingang van het Joods museum in de hoofdstad. Er vallen vier dodelijke slachtoffers. De dader wordt gevat in Frankrijk, bekent de aanslag en zegt te hebben gevochten voor IS in Syrië.

20 december 2014 – Tours, Frankrijk

Een man dringt een politiekantoor binnen en valt mensen aan met een mes terwijl hij “Allahu Akbar” roept. Er vallen drie gewonden. De dader wordt doodgeschoten door de politie. Hij sympathiseerde openlijk met IS op sociale media.

21 december 2014 – Dijon, Frankrijk

Een man wordt gearresteerd nadat hij verschillende mensen met opzet aanreed. Er vallen 11 gewonden. De man zou zijn geïnspireerd door de oproep van IS daags eerder om mensen aan te vallen door gebruik te maken van een voertuig. De dader wordt door de autoriteiten als mentaal gestoord beschreven.

22 december 2014 – Nantes, Frankrijk

Een man rijdt met een bestelbus een kerstmarkt in en verwondt daarbij 10 mensen. Een persoon overlijdt aan zijn verwondingen. De dader steekt zichzelf neer. Hij zou zijn geïnspireerd door dezelfde video dan bij de aanslag in Dijon een dag eerder. Ook hier wordt de dader door de autoriteiten als mentaal gestoord beschreven.

7 januari 2015 – Parijs, Frankrijk

Moslimextremisten schieten leden van de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo dood. Later spelen zich in de omgeving nog twee gelieerde gijzelingen af. Er vallen 20 doden en minstens 22 gewonden. De aanslag wordt opgeëist door Al Qaida.

14 februari 2015 – Kopenhagen, Denemarken

Een man schiet tijdens een seminarie over godslastering en vrijheid van meningsuiting in het publiek. Er vallen 2 doden en 5 gewonden. De dader wordt doodgeschoten door de politie. De man, afkomstig uit Denemarken en geboren in een Palestijns gezin, zweerde trouw aan IS voor de aanslag.

26 juni 2015 – Lyon, Frankrijk

Een man wordt onthoofd bij een aanslag op een fabriek. Er vallen verder twee gewonden. De aanslag wordt opgeëist door IS. Dezelfde dag vallen bij een aanslag op een strand in Sousse, Tunesië, 39 dodelijke slachtoffers, voornamelijk Duitse toeristen.

21 augustus 2015 – Arras, Frankrijk

Een man probeert in de Thalystrein een aanslag te plegen. Oplettende Amerikaanse Mariniers op vakantie kunnen hem nog net stoppen. Er geraken drie mensen gewond. IS eist de aanslag op.

17 september 2015 – Berlijn, Duitsland

Een Irakese migrant valt de politie aan met een mes en wordt doodgeschoten. De man was eerder veroordeeld voor een poging tot moordaanslag op de Irakese premier in Duitsland in 2004. Hij was in een eerder verleden verbonden aan de terreurgroep Ansar-al-Islam.

22 oktober 2015 – Trollhättan, Zweden

Een man steekt in een schooltje verschillende mensen met migratieachtergrond neer met een zwaard. Er vallen twee doden en verschillende gewonden. De dader wordt doodgeschoten door de politie en zou racistische motieven gehad hebben.

13 november 2015 – Parijs, Frankrijk

Bij meerdere aanslagen in de stad zijn er explosies en worden er mensen neergeschoten, onder meer bij het Stade de France en het concertgebouw Bataclan terwijl de rockbank ‘Eagles of Death Metal’ een concert geeft. Er vallen 130 doden en meer dan 360 gewonden. Alle daders worden doodgeschoten door politie. De aanslagen worden opgeëist door IS.

5 december 2015 – Londen, Verenigd Koninkrijk

In de metro steekt een man verschillende mensen neer terwijl hij roept “Dit is voor Syrië!”. Er vallen drie gewonden.

1 januari 2016 – Valence, Frankrijk

Een man rijdt met zijn voertuig in op 4 soldaten die een moskee beschermen. Hij blijkt geïnspireerd te zijn door IS.

7 januari 2016 – Parijs, Frankrijk

Een man valt de politie aan met een slagersmes Terwijl hij “Allahu Akbar” roept. Een agent raakt zwaargewond. De dader wordt doodgeschoten door de politie.

26 februari 2016 – Hannover, Duitsland

Een meisje van 15 jaar steekt een politieman neer tijdens een routinecontrole. Ze was geseind te willen vertrekken naar Syrië.

22 maart 2016 – Brussel, België

Bij verschillende zelfmoordexplosies in de luchthaven en de metro vallen er 32 doden en meer dan 340 gewonden. De aanslagen worden opgeëist door IS.

16 april 2016 – Essen, Duitsland

Twee tieners gooien een bom op een Sikh-bruiloft. Er vallen drie zwaargewonden. Volgens de politie zijn ze salafistisch geïnspireerd.

13 juni 2016 – Parijs, Frankrijk

Een man steekt een politieofficier dood voor zijn woning en vermoordt later zijn drie jaar oud zoontje en zijn vrouw. De aanslag werd opgeëist door IS. De dader wordt doodgeschoten door de politie.

14 juli 2016 – Nice, Frankrijk

Wanneer een vrachtwagen in het publiek rijdt tijdens de nationale feestelijkheden vallen er vierentachtig doden en zijn vele tientallen gewonden te betreuren. De autoriteiten menen dat de aanslag gelinkt is aan terreurgroep IS.

18 juli 2016 – Wurzburg, Duitsland

Een 17-jarige man, een asielzoeker uit Pakistan, verwondt 5 mensen met een bijl bij een aanslag in een trein. Hij wordt doodgeschoten door de politie. Aanvankelijk spreken de autoriteiten van een mentaal gestoorde, later zal blijken dat de dader concrete banden had met IS.

22 juli 2016 – München, Duitsland

Een 18-jarige man van Iraaks-Duitse afkomst schiet in het rond aan de ingang van een festival. Negen mensen laten het leven. De Duitse autoriteiten omschrijven de man als mentaal gestoord.

24 juli 2016 – Ansbach, Duitsland

Bij een zelfmoordexplosie aan een wijnbar vallen 15 gewonden. De dader is een 27-jarige Syrische vluchteling die trouw heeft gezworen aan IS. Na politioneel onderzoek blijkt dat de dader meer aanslagen had gepland, maar dat zijn explosief per ongeluk te vroeg detoneerde.
Eerder die dag wordt in Reutlingen, Duitsland, een zwangere vrouw doodgestoken door een man van Syrische afkomst. Daarbij geraken nog twee andere mensen gewond.

26 juli 2016 – Saint-Étienne-du-Rouvray, Frankrijk

Twee 19-jarige mannen bestormen de plaatselijke kerk en snijden de keel over van de priester die daar op dat moment de eucharistie houdt. Er volgt een kortstondige gijzeling van de andere aanwezigen. De daders worden doodgeschoten door de politie. Ze zworen eerder trouw aan IS.

6 augustus 2016 – Charleroi, België

Een Algerijnse illegaal trekt aan de ingang van een politiekantoor een machete en valt daar twee agentes mee aan, terwijl hij “Allahu Akbar” roept. Beide agentes geraken ernstig gewond. De dader wordt gedood door de politie. IS eist de aanslag op.

7 september 2016 – Molenbeek, België

Twee politiemannen worden met een mes aangevallen door een illegale immigrant met islamistische motieven. De aanvaller kan gearresteerd worden.

27 september 2016 – Rimini, Italië

Een man valt soldaten aan met een mes terwijl hij luidkeels IS prijst. Eén soldaat raakt daarbij gewond.

5 oktober 2016 – Schaarbeek, België

Een man valt drie politiemensen aan met een mes. De autoriteiten spreken van een terroristisch misdrijf. De man zou banden hebben met Syriësmokkelaars.

31 oktober 2016 – Keulen, Duitsland

Een vrouw valt twee politiemannen aan met een mes terwijl ze “Allahu Akbar” roept. Eén politieman laat het leven. De dader wordt doodgeschoten door de politie. Aanvankelijk beschrijven de autoriteiten de dader als mentaal gestoord. Later blijkt de vrouw banden te hebben met IS.

19 december 2016 – Berlijn, Duitsland

Op een kerstmarkt rijdt een man met een gekaapte vrachtauto in op de kraampjes. Er is sprake van twaalf doden en een vijftigtal gewonden. Dezelfde dag wordt een Russische diplomaat doodgeschoten tijdens een tentoonstelling in Ankara, Turkije, door een politieman die vergelding wil voor de militaire acties in Syrië en Aleppo.

 • Evert Hardeman

  Inhoudelijk goed artikel, maar aan de vorm kan nog gewerkt worden. “De dader bekend de aanslag” ? Ook de slordige afwisseling tussen de tegenwoordige en de verleden tijd is storend.

 • Jan Dehoucke

  Zonder meer een indrukwekkende, door religieus geïnspireerd fanatisme, lijst van gruweldaden. Dit extremisme heeft zich, met behulp van de politiek-correcten, kunnen nestelen in onze westerse samenleving. Een samenleving die langzaam ontwricht geraakt. Waar eigen waarden, normen en cultuur van ondergeschikt belang worden aan de natte wensdroom van een multiculturele samenleving. Niemand voor het hoofd stoten wordt de hedendaagse norm. Zwarte Pieten en kerststalletjes moeten verdwijnen en een welgemeende handdruk wordt verleden tijd.

  Wie zei onlangs: ‘Als iedereen volgens de eigen gewoontes moet kunnen leven, is er van samenleven geen sprake meer’. Is het zo verwonderlijk dat Europa richting rechts oprukt?

  • Jan VDS

   Jan, als je even de tijd en moeite neemt om ook eens te googelen op rechts extremisme, zal je merken dat al sinds de jaren ’80 aanslagen zijn gebeurt. En niet een klein beetje. Ook van links-extremisme en nationalistische hoek natuurlijk. Ook zou, ik zeg zou, de bende van Nijvel vanuit rechts-extremistische hoek komen, al dan niet waar. Maar feit blijft dat het niet de islam-extremisme is die terreur hier geïntroduceerd heeft. Dit bestond hier al veel langer. Trouwens, ik geef toe dat dit een indrukwekkend lijstje is. Maar ik mis toch ook wel de aanslagen vanuit extreem-rechtse hoek in dit lijstje. Oostenrijk, Duitsland, GB, vaak niets over te lezen in de vlaamse pers. Niet mediatiek genoeg? Of worden die automatisch als “gestoorden” geklasseerd?

   • AugustusCaesar

    inderdaad er is niets mis met de Islam!
    Al-Imrân
    [3:56]
    Doch de ongelovigen zal Ik in deze wereld en in de volgende streng straffen en zij zullen geen helpers hebben.
    [3:141]
    Opdat God de gelovigen moge louteren en de ongelovigen vernietigen.

    Al-Anfâl
    [8:12]
    Toen uw Heer aan de engelen openbaarde: “Ik ben met u; versterkt de gelovigen. Ik boezem ontzag in de harten der ongelovigen. Slaat daarom hun hoofd af en slaat alle toppen van hun vingers af.”
    [8:65]
    O profeet, spoor de gelovigen aan om te vechten. Als er twintig onder u zijn die stand houden, zullen zij tweehonderd overwinnen en als er honderd uwer zijn zullen zij duizend der ongelovigen verslaan, omdat zij een volk zijn dat niet wil begrijpen.

    Al-Kahf
    [18:100]
    En Wij zullen op die dag de hel aan de ongelovigen tonen

    A Noer
    [24:31]
    En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen, en dat zij haar schoonheid niet tonen dan hetgeen ervan zichtbaar moet zijn

   • AugustusCaesar

    Al-Imrân
    [3:28]
    Laat de gelovigen geen ongelovigen als vrienden verkiezen boven de gelovigen – en wie dat doet heeft geen deel aan God, tenzij gij u zorgvuldig voor hen hoedt. En God waarschuwt u voor Hemzelf en tot God zullen allen weerkeren.
    [3:56]
    Doch de ongelovigen zal Ik in deze wereld en in de volgende streng straffen en zij zullen geen helpers hebben.
    [3:141]
    Opdat God de gelovigen moge louteren en de ongelovigen vernietigen.
    An-Nisâ
    [4:102]
    En wanneer gij in hun midden zijt en het gebed voor hen leidt, laat een deel hunner bij u staan en hun wapenen meenemen. En wanneer zij hun prostratie hebben verricht, laat hen achter u gaan en laat die andere groep, die nog niet gebeden heeft naar voren komen en met u bidden en laat hen hun afweermiddelen en wapenen meenemen. De ongelovigen wensen, dat gij onachtzaam wordt op uw wapenen en uw bagage, zodat zij u plotseling overvallen. En als gij uw wapenen opzij legt indien de regen u stoort, of indien gij ziek zijt, zal dat voor u geen zonde zijn. Maar gij dient uw afweermiddelen steeds mee te nemen. Voorzeker, God heeft voor de ongelovigen een vernederende straf bereid.
    [4:151]
    Dezen zijn inderdaad de ongelovigen en Wij hebben voor de ongelovigen een vernederende straf bereid.
    Al-Anfâl
    [8:12]
    Toen uw Heer aan de engelen openbaarde: “Ik ben met u; versterkt de gelovigen. Ik boezem ontzag in de harten der ongelovigen. Slaat daarom hun hoofd af en slaat alle toppen van hun vingers af.”
    [8:65]
    O profeet, spoor de gelovigen aan om te vechten. Als er twintig onder u zijn die stand houden, zullen zij tweehonderd overwinnen en als er honderd uwer zijn zullen zij duizend der ongelovigen verslaan, omdat zij een volk zijn dat niet wil begrijpen.
    At-Tawbah
    [9:39]
    Als je niet voortgaat te vechten zal Hij u met een pijnlijke straf straffen en zal Hij een ander volk in uw plaats stellen en je zult Hem in het geheel niet deren. God heeft macht over alle dingen.
    [9:111]
    Voorzeker, God heeft van de gelovigen hun persoon en hun bezittingen gekocht in ruil voor het paradijs – zij vechten voor de zaak van God en zij doden en worden gedood – een onfeilbare belofte in de Torah en het Evangelie en de Koran. En wie is getrouwer aan zijn belofte, dan God? – Verheugt u dan in de verbintenis, die je met Hem hebt gesloten en dat is de grote zegepraal.
    Al-Kahf
    [18:100]
    En Wij zullen op die dag de hel aan de ongelovigen tonen.

    A Noer
    [24:31]
    En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen, en dat zij haar schoonheid niet tonen dan hetgeen ervan zichtbaar moet zijn

   • AugustusCaesar

    Ben blij dat Jan VDS dit allemaal kan relativeren. Er is immers niets aan de hand hé?

 • Jan Dehoucke

  “Het is toch niet allemaal onze schuld?” vraagt Saskia de Coster zich af in DM. Mijn antwoord is duidelijk. Neen. Maar ik catalogeer haar vraag graag onder de vorm “intellectuele oneerlijkheid”. Natuurlijk is het niet allemaal de schuld van links, van de politiek-correcten (alhoewel ze heel zeker medeverantwoordelijkheid dragen). Maar nu een halfslachtig mea culpa slaan om al die aanslagen te verschonen is er ver over. In diezelfde krant is er een onafgebroken, framende haatstroom te lezen over al wat Bart De Wever, N-VA en bij uitbreiding VB is. Mag de N-VA-aanhang ook eens de verzuchting uiten: “Het is toch niet allemaal onze schuld?”. Of is dit voor DM teveel gevraagd? Ook de door S. de Coster verwijzing naar het rechtse spectrum doet zijn best om al wat de laatste 2 à 3 decennia, door links ontspoorde (machts)ideologieën fout liep, opnieuw op rechte lijn te krijgen.

  Haar opinie in DM lijkt mij veeleer een klaagzang en framing dan een eerlijke, open visie op onze toekomst. Of hoe een beginnend schuldgevoel zich begint te manifesteren.

 • FreePeach

  Mooi overzicht van de culturele verrijking van Europa! Bedankt.

 • AugustusCaesar

  ‘You have seen for a long time the great disorder in the world caused by these crimes. It is so bad in some of your provinces, I am told, and you are so weak in the administration of justice, that one can hardly go along the road by day or night without being attacked by robbers; and whether at home or abroad one is in danger of being despoiled either by force or fraud.’

  Paus Urbanus II
  18 november 1095

  DEVS VVLT