Trump benoemt Perry en Tillerson: vuurwerk verzekerd

0
740

Trump heeft vandaag twee nieuwe namen bekendgemaakt die geselecteerd zijn voor zijn administratie: Rex Tillerson van Exxon Mobile en de voormalige presidentskandidaat Rick Perry (Republikeinse Partij), die in het verleden heel wat kritiek ontving vanwege holebi-organisaties, onder meer omwille van een campagnevideo van 5 jaar geleden getiteld ‘Strong’.

Rex Tillerson, de grote baas van Exxon Mobile, wordt Secretary of State oftewel minister van Buitenlandse Zaken. De man heeft een gigantisch netwerk, maar zijn relaties met buitenlandse leiders zouden ook een probleem kunnen worden. Hij staat immers op zeer goede voet bij Rusland/Poetin en beide partijen in Amerika zijn daar niet mee gediend. Na een deal in 2011 kreeg hij zelfs de Russische Orde van de Vriendschap toegekend. Hij is ook tegen de sancties die de Amerikanen (en Europeanen) ingeroepen hebben tegen Rusland in 2014 ten gevolge van de situatie in Oekraïne.
Geen enkele Republikein heeft al gezegd tegen de benoeming te zullen stemmen, maar verscheidene hebben zich wel al zeer kritisch uitgelaten. Zo ook Marco Rubio:

Rick Perry, de andere persoon die benoemd is, is dan weer niemand minder dan voormalig presidentskandidaat en voormalig gouverneur van Texas. Hij wordt minister van Energie.

In de Republikeinse voorverkiezingen was de toon tussen beide erg bits, maar ondertussen zijn de meningsverschillen blijkbaar minder groot geworden. Opvallend, Perry wordt minister van een instelling die hij wilde afschaffen in 2012. Al kon hij zich dat pijnlijk genoeg niet herinneren tijdens een debat:

Perry staat ook bijzonder sceptisch tegenover klimaatverandering en staat bekend als voorvechter van de olie-industrie. Hij had een felle stem onder meer bij de aanleg van de Dakota Acces Pipeline: een oliepijpleiding van North Dakota naar Illinois. Het spreekt voor zich dat heel wat groepen aan de linkerzijde en uit het groene kamp nu al de messen scherpen tegen Perry.

Beide kandidaten komen voort uit de ‘Big Oil’ en zullen heel wat weerstand ondervinden. De benoemingen zullen ook de reeds bestaande vragen luider doen klinken rond Trumps voornemen om belangenvermenging uit Washington te verwijderen onder de noemer #DrainTheSwamp: een prominent thema in de verkiezingen.