De Moslimexecutieve, voluit het Executief van de Moslims van België (EMB), ziet zijn federale toelage voor 2016 met 72.000 euro stijgen. Zo valt te lezen in het Staatsblad van 9 december. Het bericht wordt bevestigd door Sieghild Lacoere, woordvoerster van federaal minister Koen Geens, verantwoordelijk voor de erediensten en de vrijzinnigheid.

Volgens het kabinet Geens past de verhoging van het budget – van 271.000 euro in 2015 naar 343.000 euro in 2016 – in een preventieve strategie van de regering om in te zetten op de erkende islam: “Niemand kan een islam in overeenstemming met onze Westerse cultuur opleggen. Dat is een beweging die vanuit de moslimgemeenschap zelf moet komen, maar de minister faciliteert een goede dialoog en ondersteuning opdat de moslimgemeenschap zichzelf professioneel zou kunnen organiseren. De moslimgemeenschap in België kan een belangrijke rol spelen in het tegengaan van radicalisering.”

Unanieme beslissing in het kader van de strijd tegen terreur

In ruil voor de federale subsidie wordt van de Executieve verwacht dat zij de procedure van het erkennen en voordragen van imams voor hun rekening nemen. “Daartoe moeten zij administratief in staat zijn en hebben zij extra personeel nodig.” Vandaar dus de verhoging van de subsidie met 72.000 euro, die retroactief wordt doorgevoerd voor heel 2016.

De budgettaire procedures sleepten al een tijd aan, aldus nog woordvoerster Lacoere, die benadrukt dat de beslissing door de voltallige regering unaniem werd genomen binnen het kader van de veiligheidsprovisie in de strijd tegen terreur.

 • Jos

  Voor de betalingen aan de katholieke kerk zijn er historische gronden (het afnemen van eigendom maar in ruil de lonen uitbetalen van de priesters). Welke grond is er om te betalen voor de islam?

  • Johan Aelbrecht

   Beetje irrelevant. Het afnemen van eigendom/persoonlijk bezit komt van de kerk zelf. Niet van de staat.

   • Jos

    In de napoleontische tijd heeft de staat een deel van de bezittingen van de kerk, zeg maar, overgenomen en daarvoor in ruil een eeuwigdurend loon aangeboden. het is wat het is, maar ik zie niet in wat er irrelevant aan is?

 • Jan Hammerbacher

  Samen met de subsidies aan al die linkse vluchtelingen- en antiracismeorganisaties komt dit er dus nogmaals op neer dat we onze eigen ondergang mogen financieren.

 • Peter Demasure

  Ik geloof dat niet alleen de rechtbanken maar ook hun minister lijdt aan wereldvreemdheid. Dat geld gaat sowieso doorgesluisd worden naar moslim-sympathiserende-terroristische organisaties

  • Sjyin

   waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaw, wat voor zieke geest heb jij in dat kopje zeg ?<! was dit satire of sarcasme ?! want dit geloof je toch zelf niet ….

   • andre

    maar elke terrorist is een moslim .ik denk dat jij wereldvreemd bent

   • Jan VDS

    André, Er zijn genoeg terroristische aanslagen die door niet-moslims zijn gepleegd. En dan hebben we het nog niet over groeperingen die wij westerlingen als niet-terroristisch bezien, maar evengoed binnenlandse terreur kunnen beschouwen. Nationalistische aanslagen, rechtse doodseskaders, zelfs de VS hebben binnenlandse terreur…. noem maar op. Ik vermoed dat jij nog niet onder je kerktorentje uit bent geweest als jij beweert dat elke terrorist een moslim is.

   • andre

    ik denk dat jij oogkleppen aanhebt kijk hier wie is hier bij ons agressor kijk in nederland en hier niet rechts is agressor maar islamieten en linkse antifa en krakers en nog van links tuig .Zie aanslagen op van gogh,pim fortuin ,jan maat verijdelde aanslagen op filip de winter alles komt van links of islam.nog nooit geen aanslag van rechts.als rechts op straat komt is er altijd een geweldadige tegenbetoging van links

   • Jan VDS

    kijk naar breivik, kijk naar Van themsche. Moeilijk om die aanslagen in de schoenen van links of islam te schuiven nietwaar? Kijk in Duitsland: hoeveel aanslagen al op moskeeën? Dus ik denk wel degelijk dat jij oogkleppen op hebt. Of vergeet jij die aanslagen maar gemakkelijkheidshalve om uzelf als rechtse beter te kunnen voelen dan anderen?

   • andre

    zefs nu is in turkije het kerstfeest verboden jij ben een volksverader of zoals ze vroeger noemden een colloberateur

   • Jan VDS

    Bedankt andre om uw ware aard te tonen. Blijkbaar is iedereen die niet met u eens is, of u zelfs maar op uw fouten wijst, een volksverrader of collaborateur. Dat zijn de typische argumenten (of vooral non-argumenten) die de nazi-partij ook hanteerde om tot slot de democratie overboord te kieperen en een dictator aan te stellen.

   • Leo Daneels

    Tja, de Islam is geen haar beter dan de Nazi ideologie en voor de wereld zelfs een veel grotere bedreiging ! Jammer dat veel islamieten, net als de meeste Duitsers toen, niet inzien hoe verwerpelijk hun zogenaamde godsdienst van de vrede is !

 • andre

  koen geens zijn schoonzoon is toch een africaanse moslim die hij moet in de watten leggen en zijn volk waar hij voor gekozen is veraden iedereen moet besparen pensioenen gehandikapten, studenten enz behalve de aanhangers van de vrede krijgen zelfs meer geld door zulke veraders

  • Jan VDS

   Dus blijkbaar geeft u liever geld aan aanhangers van geweld, haat en oproer?

   • andre

    wie pleegt er aanslagen ,wie werkt haat en geweld in de hand wij zeker en niet de moslims en die linkse volksveraders

   • Jos

    En dat is Koen Geens zijn schuld, blijkbaar? Kijk, ik voel me centrum rechts, maar wat u hier in bedenkelijk Nederlands (en zo te zien zijn het geen type-fouten) al heeft neergeschreven doet me kokhalzen. Ik denk dat de islam kan leiden tot een islamo-fascistische maatschappij en wens me daartegen te verzetten
    maar daarom ga ik de schoonzoon van Geens nog niet aanvallen. Een ideologie is iets anders dan een individueel persoon. Maar om op uw vraag te antwoorden : met dit discours werkt u haat en geweld in de hand. Ik neem trouwens aan dat u dat plezier doet.

   • andre

    jos u werkt zeker voor UNIA en moet wit staan bij uw baasje.zonder fouten kijk als onze unifs eredocteraten geven aan iemand als Merkel dan denk ik met mijn boerenverstand meer inzicht te hebben als u en de acedemecus samen.

   • Jos

    Dat is nu eens een antwoord ten gronde zie… Nu spijker ik mijn mening onmiddellijk bij :-).

 • andre

  jan vds volgens thereligionofpeace.com zijn er sinds 9/11/2001 30028 dodelijke islamietische aanslagen over heel de wereld geweest zegt dat niet genoeg .maar over dat rapport word hier in de media in alle talen gezwegen .