De avond van maandag, 19 december was de wereld getuige van een dodelijke aanslag op de Russische ambassadeur in Ankara door Turkse staatsburger. Nu de rook een klein beetje is weggetrokken kunnen we met enige zekerheid al een aantal zaken concluderen.
    1. De moordenaar was een gewezen Turks politieman die na de staatsgreep door Erdogan was ontslagen.
    2. De Russen beschouwen hem als een religieuze terrorist en zijn daardoor niet boos op Turkije zoals eerder dit jaar met het neerhalen van een Russische jet door de Turkse luchtmacht.
    3. Het gebeuren zal de Russisch-Turkse samenwerking eerder versterken in plaats van te verminderen, wat gevolgen kan hebben voor Syrië, waar de relatie voorheen gespannen was, omdat Turkije tegenstander is van de Syrische regering-Assad en Rusland bondgenoot.
    4. Erdogan zal mogelijk het incident gebruiken om zijn controle over het land strenger te maken in het kader van (staats)veiligheid. Hierdoor kan men (nog meer) tegenstanders van de Turkse president vervolgen.
    5. In een scenario waarbij de regering-Erdogan steeds autoritairder optreedt, zal Turkije nog verder afdrijven van het Westen. Een verkoeling ten aanzien van de NAVO is dan waarschijnlijk, zeker nu Turkije er aan denkt Russische wapens te kopen.
    6. President-elect Trump kan zich verzoenen met Poetin en met Erdogan (minder waarschijnlijk) waarbij de VS meer isolationistisch wordt.
    7. De administratie van Obama zal trachten de polarisatie ten opzichte van de Russen aan te wakkeren.