Denemarken heeft sinds maandag een nieuwe regering. De regering van de conservatieve eerste minister Lars Løkke Rasmussen werd uitgebreid met twee centrumpartijen, in de hoop zo stabieler te kunnen regeren. Toch heeft de nieuwe regering geen meerderheid in het Deens parlement of de Folketing, en zal ze nog altijd afhankelijk zijn van de gedoogsteun van de nationaal-conservatieve Dansk Folkeparti of Deense Volkspartij.

Tot verleden week bestond de regering van Lars Løkke Rasmussen uit slechts één partij: het centrum-rechtse Venstre. Met slechts 34 van 179 zetels in het Deense Folketing was die regering echter aangewezen op de gedoogsteun van zowel de twee centrumpartijen Konservative Folkeparti en Liberal Alliance als de nationaal-conservatieve Dansk Folkeparti. Dat zorgde regelmatig voor nogal wat strubbelingen, en daarom besloot eerste minister Lars Løkke Rasmussen de twee centrumpartijen uit te nodigen om toe te treden tot de regering.

Zowel Venstre als Konservative Folkeparti hebben een lange traditie in de Deense politiek. Beide partijen hebben hun wortels in de negentiende eeuw, en zaten al verscheidene malen samen in een regering. Liberal Alliance is een nieuwkomer, en werd pas in 2007 opgericht door dissidenten uit het sociaalliberale Radikale Venstre en enkele conservatieve politici.

Nauwere samenwerking

Inhoudelijk wordt niet verwacht dat de nieuwe regering een andere koers zal gaan varen. Praktisch zullen Konservative Folkeparti en Liberal Alliance nu wel nauwer samenwerken met Venstre, en daardoor een hechter blok kunnen vormen bij de onderhandelingen met Dansk Folkeparti. Als regeringspartijen zullen zij ook het dagelijkse beleid kunnen vormgeven, waardoor ze misschien wat flexibeler zullen omspringen met hun respectievelijke symbooldossiers.

Overigens werd Dansk Folkeparti niet uitgenodigd om toe te treden tot de regering. In tegenstelling tot Noorwegen, waar de nationaal-conservatieve Fremskrittsparti wel in de regering zit, lijkt een deelname van Dansk Folkeparti aan een Deense regering voorlopig nog een stap te ver.