Voormalig Republikeins presidentskandidaat Ben Carson ziet af van een ministerpost in de regering Trump. De 65-jarige Afro-Amerikaanse neurochirurg, die een outsider was bij de Republikeinse voorverkiezingen, werd de voorbije dagen genoemd als een potentiële minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken (Health and Human Services).

Op zijn Facebookpagina zegt Carson dat zijn keuze “…niets te maken heeft met de complexiteit van de job zoals sommige nieuwsmedia beweren. Ik geloof dat het van fundamenteel belang is dat het kabinet Trump veel uitgesproken vrienden en raadgevers heeft die zich buiten de kaasstolp van Washington bevinden.”

Gisteren verklaarde hij in een interview in The Washington Post dat hij op zijn vrijheid staat om zelf te bepalen waaraan hij wil werken. Maar hij houdt nog een slag om de arm: “Als hij (Donald Trump) mij absoluut nodig heeft, wil ik het nog wel eens bekijken.”

Amerikaanse droom

Het levensverhaal van Ben Carson is een inspiratie voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Hij is opgegroeid in armoede in Detroit maar opgeklommen tot neurochirurg. Bij het befaamde Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore was hij de eerste die erin slaagde een Siamese tweeling succesvol te scheiden. In 2008 ontving hij de Presidential Medal of Freedom van George W. Bush. Een schoolvoorbeeld van de American Dream.

Zijn conservatieve opvattingen verwierven nationale bekendheid in 2013 bij zijn toespraak op het doorgaans apolitieke National Prayer Breakfast. In aanwezigheid van president Obama waarschuwde Carson dat Amerika dezelfde weg opgaat als Rome met “moreel verval en fiscale onverantwoordelijkheid”. Obamacara, de ziekteverzekeringswet, omschreef hij als “het ergste dat in onze natie is gebeurd sinds slavernij”.

Door zijn uitgesproken conservatieve profilering op ethische thema’s is Carson populair bij evangelische christenen. Hij is de auteur van een tiental boeken over religie en politiek waaronder ‘One Nation: What We Can All Do to Save America’s Future’. Dit boek kwam uit in 2014 en stond 20 weken in de New York Times-bestsellerlijst, waarvan vijf op nummer 1. Het gaf zo Hillary Clinton met haar gelijktijdig boek Hard Choices het nakijken.

Na zijn gefaalde gooi naar het hoogste ambt was hij een van de eersten om Donald Trump te steunen.